Kataman
Novice Info Booking & promotion Dogodki Izdaje Avdio video Foto Press Povezave Newsletter English
  • JEAN-LUC GUIONNET (Francija) - solo recital za cerkvene orgle
    Sobota, 8. 9. 2012 ob 20.00 @ Cerkev Sv. Jakoba v Ljubljani

Kataman

Objavljeno 21.maj 08

31.5.; Menza pri koritu:

BURNT FRIEDMAN & JAKI LIEBEZEIT - v okviru Festivala Pomladi + koprodukcija rx:tx
(Nonplace, Nemčija)


Digitalni jazz v simbiozi s prvobitnim krautrockom. Burnt Friedman - vizionar sodobne elektronske glasbe, glasbeni filozof, ustanovitelj založbe Nonplace, nosilni član Flanger, Nu Dub Players in drugih projektov - ter Liebezeit, ustanovni član legendarne skupine Can, ki je v 70-ih postavila mejnik krautrocka in avantgardnega rocka sploh. Subtilni spoj organske ritmike in digitalnega procesiranja. Inovativno odkrivanje skritih ritmov v ambientalni zvočnosti. Ljubljanski koncert je ena izmed prvih javnih predstavitev novega albuma Secret Rhythms 3 - še pred njegovim uradnim izidom junija 2008!

Pri projektu gre za vznemirljivo sodelovanje dveh izrazitih predstavnikov mlajše in starejše generacije glasbene avantgarde. Burnt Friedman je že od konca osemdesetih let eden najbolj samosvojih ustvarjalcev avantgardne elektronske glasbe, ki niha med plesnimi, pop strukturami, organskim zvokom jazza in eksperimentalo. Njegovi eksperimentalni elektronski projekti sredi 90-ih so pustili pomembno sled - mnogi protagonisti sodobne elektronike - recimo Pole (njegov album Raum Für Notizen označujejo za začetek "glitch" elektronikov). V istem obdobju so se Friedmanovi komadi pojavljali na kompilacijah založb Mille Plateaux in ~scape. Proti koncu 90-ih ga je vse bolj vleklo k raziskovanju organskega zvoka in prepleta analognega in digitalnega pristopa k ustvarjanju glasbe. Poglobil se je v dub, povleklo ga je tudi na stranpota jazza. Njegov najbolj uveljavljeni projekt je Flanger, kjer s kolegom Uwejem Schmidtom aka Atom TM-om raziskuje simbiotične točke med elektronsko glasbo ter tradicionalnimi formami, kot so jazz, blues, dixieland. V svojih projektih vedno povezuje digitalno in analogno zvočnost - ob sodelovanju mnogih uveljavljenih glasbenikov, kot so kitarist Joseph Suchy, bobnar Laurence Pike (pri nas smo ga videli že v zasedbi Triosk), David Sylvyan in drugi. Friedman je že v začetku 90-ih zasnoval tudi svojo založbo Nonplace, okoli katere se je zvrstil cvetober nemških, pa tudi mednarodnih elektronskih ustvarjalcev, ki kar v najboljšem smislu prepletajo svetove organskih in digitalnih zvokov ter struktur.

Jaki Liebezeit je veteran glasbene scene eksperimentalnega rocka, ki se je pod imenom krautrock razvila v sedemdesetih letih v Nemčiji in ki je rockovske napredneže povezala z dogajanjem v aktualni avantgardi - od Johna Cagea in Karlheinza Stockhausena dalje. Kot bobnar takratne zasedbe Can, enega od nosilnih stebrov omenjene scene, je Jaki Liebezeit odločilno vplival na takratni glasbeni razvoj, saj odmevi skupine Can in takratnega >krautrocka< odmevajo še danes v mnogih glasbenih zasedbah z avantgardnih robov rocka, jazza, duba in elektronike.

Na pobudo Burnta Friedmana je leta 2001 Liebezeit privolil v reaktivacijo in sodelovanje v popolnoma novem zvočnem kontekstu. To sodelovanje se je naslednje leto odrazilo v izdaji albuma Secret Rhythms in leta 2006 sledilo še v izdaji albuma Secret Rhythms 2. Projekt je vse intenzivnejši, saj bo novi album "Secret Rhythms 3" izšel že junija letos, ljubljanska publika pa ga bo imela izredno priložnost slišati v živo, še preden se pojavi v obliki uradne izdaje.

O BURNTU FRIEDMANU IN JAKIJU LIEBEZEITU
"... this album may cross-over to fans of dub and ambient. It's difficult to categorize, but easy to enjoy." review by Jacob Arnold / gridface.com

"These tracks don't stand still but they're in no hurry to get anywhere in particular either: the music is deceptively lazy in it's fluidity and thoroughly addictive in due time. "Secret Rhythms 2" is addictive, and the more I listen, the more I want to listen to it, its predecessors and its hopeful successors. " review by Mark Weddle / brainwashed.com

 

  • JEAN-LUC GUIONNET (Francija) - solo recital za cerkvene orgle
    Sobota, 8. 9. 2012 ob 20.00 @ Cerkev Sv. Jakoba v Ljubljani

     Copyright <-Kataman->, Kulturno-umetniško društvo Kataman                                                                                       by korporacija & co.