Kataman
Novice Info Booking & promotion Dogodki Izdaje Avdio video Foto Press Povezave Newsletter English
  • JEAN-LUC GUIONNET (Francija) - solo recital za cerkvene orgle
    Sobota, 8. 9. 2012 ob 20.00 @ Cerkev Sv. Jakoba v Ljubljani

Kataman
 
Novice

objavljeno

KATAMAN predstavlja: Koncert improvizirane glasbe

Sobota, 8. 9. 2012 ob 20.00 @ Cerkev Sv. Jakoba v Ljubljani

JEAN-LUC GUIONNET (Francija) - solo recital za cerkvene orgle

===============
VSTOPNINE NI!!!
===============

 

Jean-Luc Guionnet (Francija)
Po l. 2010 se v Cerkev Sv. Jakoba v Ljubljani vrača Jean-Luc Guionnet, francoski glasbenik, skladatelj, improvizator, in filozof, rojen l. 1966. V Lyonu je diplomiral iz polja sodobne umetnosti in estetike na pariški La Sorbonni, tudi pod vodstvom znamenitega grškega skladatelja Iannisa Xenakisa. Kot glasbenik, saksofonist igra v številnih mednarodnih novojazzovskih zasedbah, kot skladatelj elektroakustične glasbe je izdal več plošč po celem svetu, napisal in ustvaril več kot 35 skladb in ustvaril več radijskih iger in programov za Radio France, kot orglar pa je eden najbolj iskanih avtorjev sodobne avtorske orgelske glasbe v Evropi in širše. Kot orglar Guionnet deloma sledi tradiciji skozi uporabo improvizacije v glasbi, s čimer se navezuje predvsem na tradicijo baročne glasbe. Vendar pa to improvizatorsko veščino vpenja v jezik sodobne glasbe 20. stoletja, ki se izven melodije in harmonije ozira k srčiki samega zvoka, k zvočnim barvam in karakterju zvoka. Jean-Luc Guionnet k nam tokrat prihaja na krilih dveh kritiško zelo hvaljenih plošč. Prva, naslovljena 'Stones, Air Axioms' (Circum-Disc, 2012) je izredna zvočna študija zvoka v prostoru katedrale St. Pierre v Poitiersu, ki jo je ustvaril s francoskim zvočnim umetnikom Thomasom Tillyjem. Druga 'Mune' (Cathnor, 2012) pa spoj orgelskih improvizacij s klasično treniranim sopranom pevke Claire Bergerant, posnetih v Notre-Dame de Niort in v Saint-Jean de Montierneuf v Poitiersu. Skupaj s prejšnjim delom ga ti dve postavljata med najbolj zanimive in drzne ter raziskovalne orglarje na svetu.

Kritiki o koncertu l. 2010:
'Recital je ponudil intenzivno in prijetno zvočno izkušnjo, ki je pod površjem odstrla Guionnetovo ukvarjanje z akuzmatično glasbo, improvizacijo, pa tudi sodobno kompozicijo. Ne vem, ali je nekoliko zadržanemu aplavzu ob koncu še vedno botrovala spoštljivost, bi pa morda lahko bilo zanimivo zbiranje pokoncertnih vtisov. Smo se neverujoči z Guionnetom za eno uro znašli v peklu in verujoči v raju? Ali morda obratno ... ' Goran Kompoš, Mladina l. 2010
'Guionnet je v celoti zgradil izredno pester in privlačen koncert, ki se je izmaknil iz začetnega težkega hrupnega značaja. Pravzaprav je bil povsem poslušljiv tudi za tovrstnih koncertov nevajeno poslušalstvo, verjetno zaradi druženja liričnih in hrupnih momentov v kontrastnih preobratih.' Maja Matić, Radio Študent l. 2010

Več na:
www.kataman.org
www.jeanlucguionnet.eu
http://soundcloud.com/susanlawly/thomas-tilly-and-jean-luc
http://www.youtube.com/watch?v=zXYeqOBBnnE

 

Koncert je podprlo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije

 

objavljeno

Kataman in Kino Šiška najavljata eno izmed najvznemirljivejših vokalistk aktualne indie scene!

Nedelja, 8. april 2012, ob 21:00 @ KINO ŠIŠKA

ZOLA JESUS

================================================
Vstopnice: 17 EUR in (d-š-u) 13,60 EUR / 20 EUR na dan koncerta
================================================Nika Roza Danilova, Američanka ruskih korenin, je bivša študentka filozofije in francoščine, ki se je v mladosti učila petja opere. Njeno umetniško ime izhaja iz skovanke imen Emil Zola in Jesus Christ. V zadnjih treh letih je prešla od eksperimentalne glasbenice do mednarodno priznane artistke. Prav gotovo si lahko v čast šteje, da je PJ Harvey nekoč izjavila, da jo Zola Jesus spominja nanjo.

Za mlado gospodično Niko Rozo Danilovo je bilo leto 2010 prelomno. Pod umetniškim imenom Zola Jesus je v ZDA pri založbi Sacred Bones izdala dva izjemna EP-ja, Stridulum in Valusia, potem pa je večina materiala z obeh albumov izšla pri berlinski založbi Souterrain Transmissions kot prvenec standardne dolžine, Stridulum II.

S predlanskim prvim singlom »Night« si je prislužila ugledno oznako Best New Music, takoj potem pa se odpravila na vrsto lepo obiskanih nastopov na festivalu SXSW. Video za to pesem jo je kmalu povzdignil v modno ikono, saj se je večkrat pojavila v reviji Vogue, revija NME pa jo je razglasila za »novo figuro gotha«. Oblikovalec Angelos Frentzos je Niko sam izbral, da je svoj prvi evropski nastop opravila v Milanu med njegovo modno revijo. Zola Jesus je od marca do avgusta vsak konec tedna v različnih utelešenjih nastopala po različnih delih ZDA.

Takoj po tem se je Nika z zasedbo odpravila na tri zaporedne turneje po Evropi in ZDA, na katerih je med desetinami samostojnih nastopov tudi otvarjala za zasedbe Fever Ray, The xx in Warpaint. Nastopila je na festivalih Berlin Fest, Primavera Club, kot glavna zvezda na Pitchforkovem Offline Fest, s svojimi živimi nastopi pa se je prislužila enako navdušujoče recenzije kot s svojimi posnetki. Album Valusia je izšel sredi oktobra med turnejo, vseboval pa je tudi en nov posnetek (beri: skrito orožje), ki ga ni na albumu Stridulum II – namreč single »Poor Animal«, ki ga je produciral Chris Coady. Nesporna plesna mojstrovina se je takoj povzpela na radijske lestvice in na postaji BBC1 še vedno žari hkrati z njenim na novo obdelanim starejšim posnetkom »Sea Talk«. Vsi trije singli so se hkrati z »I Can’t Stand« uvrstili med single leta po izboru New York Timesa, Pitchforka in LA Timesa. Album Stridulum II pa se je pojavil med albumi leta po izboru revij NME in Uncut.

Katamanov koncertni cikel podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije!

objavljeno

četrtek, 15. decemberr 2011, ob 21:00 @ KINO STORŽIČ, KRANJ

OVAL

--------------------------
BREZ VSTOPNINE!
--------------------------


Markus Popp aka »Oval« - eden najvidnejših protagonistov nemškega elektronskega glasbenega prizorišča.
Oval so začeli kot trio (sedaj je Oval le še Markus Popp) leta 1991 in veljajo za pionirje digitalne mikro loop glitch elektronike. Takrat so jih navdušile možnosti digitalne obdelave slike, ki so se na trgu pojavile nekaj let pred glasbenim softwareom, in še dobro da ne glasba, saj so v tem času poslušali pop. Njihova glasba temelji na vnašanju reda v naključne, nedeterminirane in hrupne pojave, zanima pa jih sam proces, dogodki in odnosi znotraj avdio-vizualnega, software-hardware okolja. S tem glasbeno ustvarjalno namero izpostavijo kot mit, saj se končni rezultat pojavlja pretežno kot stranski produkt njihove glavne okupacije, ki je uresničevanje in analiza raznih »tehnoloških shem«, znotraj katerih kot ključni element najdemo na primer tudi poškodovane cd-je, občinstvo itd.
Oval ponuja večplastno zvočno pustolovščino, v kateri se srečata avantgardna klasična glasba in inovativna elektronika. Glasbo prevevajo zvoki, nastali s pomočjo domiselnih iznajdb, tako mehanskih (predvajajo in semplajo se ročno poškodovane, torej preskakujoče cedejke) kot elektronskih, s pomočjo katerih se mehanski hrup, elektronski šum in računalniško klikanje premešajo s komaj zaznavnimi melodijami. Poppova značilnost je perfekcionizem, njegovo ustvarjanje pa zaznamujeta še odražanje teoretičnih konceptov ter prespraševanje tehnologije in načina njene rabe v ustvarjalnem procesu.
Popp, ki je med drugim snemal za založbi Thrill Jockey in Mille Plateaux, poseben poudarek namenja razvoju programske opreme »process«, s katero poslušalcem omogoča, da soustvarjajo njegovo glasbo. »Moje delo je model za glasbo«, pravi Popp. Oval se je podpisal tudi pod remikse čikaških postrockerjev Tortoise, med številnimi Poppovimi projekti pa izstopa Microstoria, v katerem je hermetično, minimalistično glasbo ustvarjal skupaj z Janom St. Wernerjem iz zasedbe Mouse on Mars. (48.ljubljanajazz.si)


Več info:
Oval Facebook
http://tinyurl.com/44r2myt
Oval Last.fm
http://www.last.fm/music/Oval
Oval SoundCloud
http://soundcloud.com/oval-official

Katamanov koncertni cikel podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije!

objavljeno

Kino Šiska in Kataman najavljata:

Četrtek, 7. julij ob 21.00 @ KINO SISKA

BATTLES (Warp/NY) + SKM Banda (Gbtm/Slo)

=====================================================
Karte po ceni 18 EUR (d-š-u 14, 40 EUR) že v prodaji!
=====================================================


Eden najbolj vročih bendov tega poletja končno v živo pri nas – le en mesec po izidu težko pričakovanega novega albuma Gloss Drop (izid 6.junij)!

“Ko vidiš bend, ki ti je res všeč, ti je res všeč zato, ker si želiš, da bi bila zamisel zanj tvoja. In ko sem videl skupino Battles, sem pomislil: “Prekleto! Zakaj se nisem jaz tega spomnil?” Brian Eno, fan benda Battles.

Battles so nastali v New Yorku leta 2002 in združili povsem različne veje hardcora, avantgardnega tonskega minimalizma, neoklasike, tehna in post rocka. Zasedbo so sestavljali bobnar John Stanier (Helmet) ter kitaristi Ian Williams (Don Caballero), Dave Konopka (Lynx) in Tyondai Braxton. Po nizu EP-jev so podpisali pogodbo z založbo WARP in leta 2007 izdali svoj prvenec MIRRORED. Album je doživel takojšen in izjemen uspeh.

Na BBC Music so BATTLES imenovali “trenutno najboljši bend na svetu”, Pitchfork je albumu dodelil neverjetnih 9.1 in oznako Best New Music / Najboljša nova glasba. Tudi v NME so bili enako navdušeni, saj so trdili: “MIRRORED je tiste vrste album, ki ga bodo čez kakšno desetletje otroci ostrega rocka navajali kot svoj navdih,” medtem ko so ga v reviji TIME postavili na 7. mesto v izboru za album leta.

Novi album Gloss Drop, ki prav tako kot prvenec izide te dni za renomirano londonsko založbo Warp Records, so Battles začeli snemati leta 2009, lani pa jih je zaradi preobremenjenosti in osredotočenja na solo kariero zapustil Braxton. Battles so njegov odhod vzeli kot izziv za reinvencijo, osvežitev zvoka in identitete skupine ter k sodelovanju povabili tudi štiri izvenkategorne vokaliste. Na albumu Gloss Drop tako slišimo legendo sintetizirane glasbe Garyja Numana, pevko Kazu Makino iz benda Blonde Redhead, svoj intenzivni vokal prispeva Yamantaka eye iz zasedbe Boredoms, poletno osvežilni single z naslovom Ice Cream pa oplemeniti vokal Matiasa Aguaya, sicer minimal techno producenta z založbe Kompakt. Vsi vokalisti so v obliki posebnih video projekcij prisotni tudi na koncertih Battles, ki v začetku njihove evropske turneje in po navdušujočem nastopu na barcelonskem PrimaveraSound festivalu dobivajo evforične recenzije.

Kot predskupina bo nastopila prekmurska ŠKM Banda, ki je pred kratkim izdala svoj novi album »Rdeči« za neodvisno založbo God Bless This Mess.

Katamanov koncertni cikel podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije!

objavljeno

Četrtek, 5. maj 11 ob 22.00, Channel Zero, AKC Metelkova mesto

ViceVerse tour 2011 (Communikey + Dis - patch collaborative tour)

=====================================================
Vstopnina: do 24h: 4€, po 24h: 6€
=====================================================

ViceVerse, skupna znamka dveh članic I.C.A.S. mreže (International Cities of Advanced Sound ) – globalne mreže neodvisnih neprofitnih organizacij, namenjenih pospeševanju novih medijev, glasbe in sorodnih umetnosti.

Za razliko od številnih umetniških festivalov in mainstream glasbe, si Dis – Patch (D-P) in Communikey (CMKY) delita alternativna merila za merjenje uspešnosti njunih prizadevanj, ki daje prednost kakovosti, kritičnemu razmišljanju, inovaciji in izmenjavi profita.
S poudarkom na sodelovanju in spodbujanju skupnosti, namesto konkurence, sta ti dve organizaciji združili moči in se pod skupnim imenom ViceVerse leta 2010 odpravili na obsežno turnejo po državah ZDA in po Vzhodni Evropi.
Obe organizaciji igrata podobno vlogo in kar je še pomembnejše imata podoben pristop k oblikovanju svojih okvirov: CMKY je ena izmed najmlajših organizacij sodobne umetnosti v ZDA, ki si je utrla svojo pot brez kakršnekoli standardne podpore za umetnost, vzpostavila odnose s starejšimi organizacijami kot sta montrealski Mutek in seattelski Decibel Festival in si pridobila mesto na mednarodnem zemljevidu vrhunske umetnosti. Po drugi strani pa je D – P že vrsto let veljal za enega izmed vodilnih tovrstnih dogodkov v Srbiji, na področju JV Evrope in širše.

Znamka ViceVerse predstavlja edinstveno festival – festival sodelovanje, ki temelji na visoki ravni umetniške in osebne izmenjave med artisti in umetniškimi organizacijami v regijah, mestih in delih sveta, katerim se do sedaj nekako ni uspelo združiti na drugačen način. ViceVerse ponuja osupljivo paleto žive glasbe, avdio - vizualnih predstav, Dj – setov, delavnic, otroškega programa in razstav.

V prvi fazi turneje, v ZDA spomladi 2010, je ekipa obiskala več kot 15 mest in izpeljala več kot 20 različnih dogodkov .
V drugi fazi, ki se bo na podoben način odvijala od maja do junija 2011, se ViceVerse posadka odpravlja na obsežno pot po Evropi (Slovenija, Italija, Avstrija, Nemčija, Francija, Nizozemska, Srbija, Bosna, Makedonija in Švedska). Dokumentacija celotnega procesa je bistvenega pomena za projekt, zato bomo lahko napredek ekipe iz dneva v dan spremljali preko njihovih blogov!

Več na:
www.vicevere.org/blog
http://www.viceverse.org/
http://zero-inch.com/viceverse


Katamanov koncertni cikel podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije!

-------------------------------------------------------------------------------
Program:

D Numbers live (ViceVerse, Santa Fe, ZDA) - band show!
Octex (rx:tx, Ljubljana, SLO) - live
Lukatoyboy (Blind Tapes, Beograd, RS) - Gameboy techno live
DJ Moodswinger (Dis-patch, Beograd, RS) - DJ sets
-------------------------------------------------------------------------------


D Numbers (Santa Fe, ZDA)

D Numbers je v primarno tričlanska zasedba, ki spaja eksperimentalni rock in minimalističen tehno v živih nastopih. Poleg skupnega projekta je vsak član še individualni performer. Kitarist Ben Wright nastopa kot Mi v stilu melodičnega tech house-a prepletenega z IDM in jazz vložki. Brian Mayhall (basist) in Paul Feathericci (bobnar) vodita projekt Ray Charles Ives kjer raziskujeta prostor funk ambientala. Vsi nastopajo tudi kot Dj-i kjer pokrivajo širši spekter tehna.

Website: www.dnumbers.com
Music: http://www.cdbaby.com/cd/dnumbers3
Videos: www.youtube.com/watch?v=vOyaYGjVt24 + http://www.youtube.com/watch?v=JyY70-UbcHwLukatoyboy (Beograd, Srbija)

Glasba in zvok beograjskega zvočnega umetnika in aktivista Lukatoyboy – a temelji na izvajanju elektro-akustične improvizirane glasbe, na podlagi vzorčenja v realnem času iz različnih predmetov, igrač, glasov in terenskih posnetkov z uporabo povratnih informacij, različnih vložkov, mikrofona, elektromagnetnih tuljav, plus dodatna mala presenečenja.
V vlogi didžeja 'fura' groove nanotehno in free IDM s pomočjo Game Boya.

Link: http://flavors.me/lukatoyboy
Video: http://vimeo.com/13529965Dj Moodswinger (Beograd, Srbija)

Na sceni aktiven že od leta 1999, kot ustanovitelj Belgradeyard Sound System kolektiva. Gostitelj številnih Dj rezidenc v Beogradu, promoter dolgega seznama mednarodnih gostov po lokalnem klubovju, ustanovitelj Dis – patch festivala, festivala vrhunske glasbe in sorodnih umetnosti (2002 – 2010). Gostitelj Yardstyle partijev po Srbiji in drugod. So – pobudnik, vodja in manager Vice Verse projekta, rezidenčni Vice Verse tour Dj.

Link: www.dis-patch.com / www.last.fm/dj+moodswinger
Mixes: www.mixcloud.com/djmoodswingerOctex (Ljubljana, Slo)

Jernej Marušič – Octex je eden najbolj profiliranih in mednarodno priznanih slovenskih producentov elektronske glasbe, ki se giblje nekje med klubom in avantgardo. Njegov prvenec Idei Lahesna (Tehnika, 2002) mnogi uvrščajo med najboljše dub-techno albume, medtem ko je v drugem, Variations (rx-tx, 2005) pokazal željo po tem, da meje tega zvoka prestavi v globlje in bolj eksperimentalne vode. Po nekaj letih zatišja, ko je naredil le posamezne skladbe za različne kompilacije in remixiral glasbenike, kot so Marko Furstenberg, Gabriel Le Mar, Ultra-Red ... se je lani zaklenil v nov studio, v katerem je pripravil nov album za založbo rx-tx. Lani je Octex s podobnomislečima glasbenikoma Marjanom Crnkovičem (Dojaja) in Mariom Maroltom (Electrosaurus) ustanovil trio Ago Tela, ki je fokusiran na živo improvizirano elektronsko glasbo.

http://www.octex.si/
http://www.myspace.com/octex
http://soundcloud.com/octex

 

objavljeno

Kino Siska in Kataman napovedujeta dvojno dozo prvovrstne v živo odšpilane elektronike in techna:

petek, 25. marec 2011, ob 22:00 @ Kino Siska

ELEKTRO GUZZI LIVE!, PATRICK PULSINGER LIVE!

Dj after: electrosacher (Ohm records, Trst)

=====================================================
Vstopnina: 12 EUR predprodaja, (d-s-u) 9,60 EUR / 15 EUR na dan dogodka
=====================================================

Trio Elektro Guzzi s svojo virtuoznostjo dokazuje, da se da ortodoksni
minimal techno odigrati tudi 100% v živo, v rockovski interakciji bobna,
basa in kitare. Brez kompjuterja! Notorični producent Patrick Pulsinger
(Louie Austen, DJ Hell, Hercules & LA,...) pa z razširjeno zasedbo
predstavlja svoj izjemni projekt Impassive Skies, s katerim pogumno
razširja pojem sodobne elektronike in širi njegove meje. Pretenciozneži bi
zapisali, da gre za elektronski dogodek leta.


Povezave:
http://www.kinosiska.si
http://www.kataman.org
http://www.myspace.com/elektroguzzi
http://www.myspace.com/patrickpulsinger
http://www.youtube.com/watch?v=wNZW9Xp1Xks
http://www.youtube.com/watch?v=j59EyVzogcs
http://www.youtube.com/watch?v=0CChP2E5WD8

Katamanov koncertni cikel podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije!

 

objavljeno

Četrtek, 24. februar 10 ob 21.00,
Channel Zero, AKC Metelkova mesto


Greie Gut Fraktion (Berlin, Nemčija) &
Wanda & Nova deViator
(Slovenija)


====================================================
Vstopnina: 10eur
====================================================


Po septembrskem snidenju z Blixo Bargeldom napovedujemo obisk njegove »pajdašinje« art-punk dive Gudrun Gut ter zvočne skulpturistke, življenjske sopotnice Vladislava Delaya, ki sliši na ime Antye Greie – Fuchs (AGF).

 
Greie Gut Fraktion

V lanskem letu sta moči združili Gudrun Gut in Antye Greie-Fuchs (AGF) ter izdali album 'Baustelle', ki je požel zavidljivo bero skrajno pohvalnih kritik. Gre za sodelovanje ene izmed dolgoletnih gonilnih sil berlinske scene z eno najboljših programerk med programerji, kar jih premore dandanašnje glasbeno porajanje - torej za srečanje najfinejšega, kar sta v elektronski maniri dala nekdanji Zahodni in Vzhodni Berlin. Če je Gudrun (ustanoviteljica nemške neodvisne glasbene založbe Monika Enterprise, katere zaščitni znak so Barbara Morgenstern, Cobra Killer, Chica + The Folder, Mash Qrella in druge) pred kakšnimi tremi desetletji sodelovala v zasedbah, kot so na primer Einstürzende Neubauten, Malaria! in Din A Testbild, torej v zasedbah, ki so nedvomno polagale mejnike v glasbeni zgodovini, pa je za Antye produkcija elektronske glasbe pomenila možnost, da se resi spon delovanja v skupini. Za dotični album sta nabavili vsaka svojo snemalko ter se odpravili na gradbišča (»Baustellen«), saj sta se z nabiranjem in uporabo terenskih posnetkov želeli ogniti temu, kar imenujeta »prečista studijska situacija«. In dejansko sta ponovno pričakovano dokazali, da sta nadvse izurjeni mojstrici zvočnih konstrukcij – tokrat s konceptu albuma primernim, bolj industrialnim, vendar finomehaničnim prijemom.
http://www.youtube.com/watch?v=WeutXuSgvx0

 
Wanda & Nova deViator
Wanda & Nova deViator je projekt raziskovanja elektronskih ritmov, pobezljanih bas linij, manifestativnih besedil, hrupnih tekstur, distorzije, prehodov, časovnih video zank, filtrov, real-time obdelave samo-podob, prostorskih zamikov in odrskega jezika. Je projekt "stopanja naravnost k temam, ki so pri nas redko na spisku, sploh pa ne skupaj: gnanje za užitkom, tesnoba, hiperseksualizacija in pornifikacija naših teles, nasilje, idealiziranje ljubezni in seveda potrošništvo, ki vse skupaj poganja" (Tea Hvala) skozi klubski elektronski hrup pobezljanih DIY zvočnih manipulacij.
http://www.youtube.com/watch?v=0LAmyylQ5yE


 
Produkcija: Kataman
Koprodukcija: Channel Zero, MMC Kibla, Mimoza
Katamanov koncertni cikel LINK  podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije!

 
Povezave:
www.kataman.org
www.greiegutfraktion.com
www.myspace.com/greieundgut
www.wndv.si
www.ch0.org

objavljeno 05. oktober 2010

Mesto žensk in Kataman v sodelovanju s CUK Kino Šiška predstavljajo: četrtek, 14. oktober 2010, ob 22:00 @ KINO ŠIŠKA

STEREO TOTAL (Nemčija)

Vstopnina: 13 eur, na dan koncerta 17 eur
Predprodaja: vsa prodajna mesta Eventim-a, internetna prodaja: www.eventim.si

Koncert / promocija albuma Baby Ouh! (Kill Rock Stars, 2010). Stereo Total je v Berlinu delujoči večjezični francosko-nemški duo, ki ga tvorita partnerja tudi v zasebnem življenju – Françoise Cactus, priznana prozaistka, in eksperimentalist Brezel Göring.

Združitev dveh tradicij: francoskega šansona in nemške elektronike, v osemdesetih letih priljubljenega "Neue Deutsche Welle" in nastanek »electrogroova«, zvoka, ki se je v zadnjih desetih letih razmahnil po številnih klubih v Berlinu.

Skozi štirinajst let obstoja, 10 albumov in 163 pesmi je berlinski duo razvil barvito in zanimivo vesolje med punkrockom, discom in »elektro-garažnim šansonom«, ki nas za trenutek zaslepi in osupne v svoji intenzivnosti.

Varovanca založbe Kill Rock Stars, katere zaščitni znak so tudi Gossip, Hella, Deerhoof, Get Hustle, Godzik Pink, Xiu Xiu, Decemberists, Bikini Kill itn., sta maja letos izdala že deseti studijski album Baby Ouh!. Na njem sta z razigranim in eksperimentalnim zvokom in zanju značilnimi besedili (na albumu je 17 skladb, med drugim tudi priredbe njunih idolov, kot npr. Brigitte Fontaine ali Pedro Almodóvar) poskušala posneti glasbo, ki bi ju rada sama poslušala po radiu.

Duo, ki je zadnjih deset let nenehno na svetovni turneji (od Japonske, Avstralije, Severne in Južne Amerike, do Evrope), je vedno poskušal odpraviti glasbene, tehnične in tržne probleme z idejami, ne pa z velikimi oznakami denarja in snemalno studijsko tehniko. Potujeta z najmanj »rock« opreme, ne glede na to, ali nastopata v klubih ali na rave zabavah.

www.stereototal.de
www.killrockstars.com
www.myspace.com/stereototal

Pred nastopom Stereo Total pa bo občinstvo ogreval domači dvojec:

NEW WAVE SYRIA

New Wave Syria sta Urša Golob in Rok Pezdirc. Analogni sintetizatorji, naredi sam filozofija in circuitbending so imeli velik vpliv na njuno ustvarjanje glasbe in širše dogajanje okrog nje, kar ju je kasneje tudi vodilo v izdelavo unikatnih glasbil in predelanih naprav, ki sta jih uporabila v svoji glasbi.
New Wave Syria sta v domačem studiu posnela prvi album Hello,Yes, ki je izšel marca 2009 pri založbi Cheap Tunes. Album je bil dobro sprejet tako med poslušalci kot med kritiki in je bil kasneje imenovan za najboljši domači album leta 2009 v različnih medijih.

www.myspace.com/newwavesyria

objavljeno 05. oktober 2010

Codeep, MoTA in Kataman predstavljajo:
Klubski večer festivala SONICA:
petek, 22. oktober 2010, ob 22:00 @ GALA HALA

KELPE LIVE! (DC Recordings, Anglija) + lo-hi-fi (Ljubljana) + after: Dj Dado

Vstopnina: 10 - 8 Eur (Sonica letak)

KELPE
“One of the most engrossing listens in recent electronic music” - The Wire
“as irresistible as Prefuse 73 or Flying Lotus’s most commended collections” - BBC Music

»Združitev organskega zvoka upočasnjenih hip hop beatov ter kompleksno ravijajoče se elektronike!«

Eksplozivni live act angleškega beatmakerja  Kela McKeowna (AKA Kelpe), varovanca založbe DC Recordingns ter bobnarja Chrisa Walmsleya (Voice of The Seven Woods, Broadcast, Psapp,...) združuje bleepe in base Warpovskih glasbenikov, funk Sly Stona, minimalizem Steva Reicha in harmonične tolkalske pokrajine Tortoise, a vseeno ohranja svoj sonični naboj ter energijo breakbeata in elektra.
Tudi skladbe velikanov, kot so Red Snapper, Jean Jacques Perrey, The Oscillation (DC), Eliot Lipp (Mush), Fulgeance (Musique Large), Architeq (Tirk), so doživele remiks izpod prstov inovativnega Kela McKeowna aka KELPE.
Nastopila sta že ob imenih kot so Aphex Twin, Jaki Liebezeit , Prefuse 73, Holy Fuck, To Roccoco Rot in Daedelus.

Obeta se nam vznemirljivo popotavanje znotraj spektralne zvočne barvitosti z vplivi kot so Kid Loco, Prefuse 73, Flying Lotus in Wagon Kristus, podkrepljene s sveže zvenečimi bobni.

www.myspace.com/kelpemusic
www.kelpe.co.uk/

lo-hi-fi
Za imenom lo-hi-fi bije multimedijsko srce Luke Uršiča in Vladimirja Mićkovića.Njun pristop k ustvarjanju glasbe je prvinski, včasih pa sliči znanosti. Vsekakor velik delež časa vlada eksperimentalni kaos, katerega rezultat je na koncu zgodba, kjer različnim poglavjem dajejo vsebino različni žanri. To je bilo opisano kot shizofrena ejakulacija trdosrčne elektronike, funka, electro-punka, duba & jazza. Kaj to pomeni?
http://www.myspace.com/lowhighfi

 

objavljeno 31. avgust 10

nedelja, 07. november 2010, ob 21:00, KINO ŠIŠKA CARIBOU (City Slang/ CND)

====================================================
Cena vstopnice: 12 EUR/ 15 EUR na dan koncerta
Predprodaja: vsa prodajna mesta Eventim-a, internetna prodaja: www.eventim.si

Kataman, Kino Šiška in Buba Booking & Promotion predstavljajo CARIBOU (City Slang / Can).

Dan Snaith aka Caribou (ex Manitoba), eden najbolj samosvojih in cenjenih glasbenih producentov zadnjega desetletja, bo ponovno navduševal ljubljansko občinstvo – tokrat na krilih novega albuma Swim in z osveženo live zasedbo, v kateri si poleg Dana bobne, elektronske inštrumente, kitare in vokale izmenjavajo še Ryan Smith, John Schmersal in Brad Weber. Če mislite, da poznate Caribou, še enkrat premislite. Kljub temu da so Caribou in njihova prejšnja inkarnacija Manitoba že navduševali na ljubljanskih odrih, vam bo zvok novega albuma Dana Snaitha z naslovom Swim razširil mavrični spekter glasbenih širjav in užitkov v magičen spoje elementov indie rocka, elektronske plesnosti, sonične psihadelije in vizualnih ekstravaganc.

Če obstaja kakršna koli povezava s prejšnjim albumom, Andorra, jo najdemo v navdušujočih eksplozijah zvoka, ki utripajo v njegovi zadnji skladbi po imenu ‘Niobe’. Od tod nas kontinuum na nek način pripelje do leta 2010, vendar ta finalna skladba ponudi le skromne namige glede Cariboujeve prihodnosti. Od otvoritvene živahne poskočnice ‘Odessa’ do veličastne odisejade v ‘Jamelia’ je kristalno jasno, da je Caribou napravil gromozanski korak naprej, navzgor in vstran.

Ko so tirnice Cariboujevih prejšnjih treh albumov iz psihedeličnih čudežnih dežel pripeljale do tega, da ga je zasedba The Flaming Lips povabila, naj pripravi “nekaj posebnega za festival ATP NYC v septembru 2009,” je Dan zbral 15-člansko zasedbo, v kateri so sodelovali glasbeniki, kot je Marshall Allen (vodja zasedbe Sun Ra Arkestra) v okviru 5-članske sekcije trobil, poleg njega pa še Kieran Hebden (Four Tet), Jeremy Greenspan (Junior Boys), Koushik, Luke Lalonde (Born Ruffians), štirje bobnarji, gong, sintetizator, vibrafon in vsi, ki so kdaj s Cariboujem nastopali v živo, kar je pripeljalo do najbolj epskega Cariboujevega nastopa vseh časov. “Zame je bilo sanjsko, da sem to lahko izpeljal s pomočjo svojih prijateljev in Marshalla Allena, ki je na odru razturaval pri svojih 85-ih,” Dan omedleva od navdušenja. “Upam, da nam bo to uspelo še kdaj, vendar se na nek način zdi kot logičen zaključek nekega poglavja v moji glasbi, ki so ga zaznamovali gromozanski, zmedeni, psihedelični posnetki.”

Dan se je pri svojih najnovejših posnetkih zaprl v klet s kopico izvedensko zasnovanih rejversko obarvanih zvokov, ki so polni duše. To pa še ni vse. Dan kot skladatelj določenega ugleda svojega edinstvenega pristopa ni prepustil orgiji tehnološkega užitka – čeprav njegova glasbena alkimija nudi zadosti evforije. Dan iz svojega stališča pravi: “Zame je bilo pri tej plošči najpomembnejše najti svoj lasten zvočni besednjak. Zato sem ponosen na ta album.” Album Swim prekipeva od vznesenih biserov z žarečo teksturo, ki so produkcijsko izjemno zloščeni – potem pa vam srce kar stisne od njegovih čustvenih, zamišljenih sanjarij o času, ki mineva, o družinski preteklosti in o razpadajočih razmerjih. “Vsebuje pesmi o skupnem staranju parov, o ločitvi in samoti v starih letih, vendar so besedila večinoma precej abstraktne skice situacij, ki se odvijajo v moji glavi.” Ne moremo se spomniti nobenega drugega multi-inštrumentalista / producenta / tekstopisca / pevca / aranžerja / skladatelja, ki bi bil sposoben vse te talente izkoristiti za kaj tako čudovito dih-jemajočega, hkrati pa tako plesnega, kot je tega sposoben Dan Snaith.

V prepričanju, kako poseben je Caribou, pa nismo sami. Ko je Dan leta 2008 prejel prestižno nagrado Polaris Music Prize (kanadsko repliko na Mercury Music Prize, pri čemer je premagal zasedbe, kot sta Black Mountain in Holy Fuck), se je odločil, da bo s pomočjo denarne nagrade svojo etiko domače produkcije popeljal za nivo više. Ko je Lukea Lalondeja iz zasedbe Born Ruffians’, povabil da odpoje pesem ‘Jamelia’, in Davida Wrencha (iz zasedbe Julian Cope's Black Sheep, ki hkrati preučuje in samostojno snema uporne pesmi iz obdobja od 16. do 18. stoletja v slogu doom metala) povabil, da prispeva svoje mešalne spretnosti v studiu Bryn Derwen v Walesu in v studiu Jeremyja Greenspana Pistachio v domačem Hamiltonu (Ontario), je album Swim pridobil širokozaslonsko, avdiofilsko globino, kakršne na prejšnjih, prijetno zanikrnih Cariboujevih albumih Andorra in Up in Flames ni bilo slišati.

“Navdušil sem se nad idejo, da bi delal plesno glasbo, ki bi bila tekoča, ki bi se prelivala nazaj in naprej, zvoki pa bi pljuskali naokrog po različnihintonacijah, barvi, zamahu ... Plesno glasbo, ki bi zvenela, kot da je narejena iz vode, in ne iz kovinskih stvari, tako kot zveni večina plesne glasbe,
”pravi Snaith. In šmenta, kako zelo mu je uspelo! Tu imamo tako zelo veliko vrhuncev in nepozabnih presežkov. Od nekoliko bolj ziheraških Danovih vokalnih posnetkov, vpletenih v veličastno vrtinčenje, do zvočnega sunka v posnetku ‘Kaili’ in neumorno brbotajočega nalezljivega ‘Sun’. Usklajeno poigravanje flavte in tolkal se na posnetku ‘Leave House’ ujame s čudovito napihnjenim Danovim vokalnim insertom, ki se v posnetku kar naprej pojavlja in izmika ter nas spravlja v pravo vročico. Potem pa je tu še groza v slogu Johna Carpenterja, s katero nas v posnetku ‘Found Out’ preganja sam Dan Snaith z ubijalskimi kitarskimi solažami.

Pa sploh še nismo prišli so vrhunca albuma v pojavi ‘Hannibala’ s sekcijo trobil (podrobneje v nadaljevanju), ki v norijo vnašajo tople in živahne instrumentalne vložke. Ta posnetek se zdi skoraj popoln, enako pa velja za ‘Bowls’ z njegovim tekočim basom, jecljajočimi tibetanskimi posodami in
tolkalskim ropotom, za katerega se včasih zdi, da dobesedno izginja (James Holden se je takoj, ko je slišal posnetek, strinjal, da naredi remiks). Pri vsem skupaj močno pomaga tudi dejstvo, da zveni, kot bi glavno besedo imela Dorothy Ashby! Zadnji posnetek, ‘Jamelia’ (da, če hočete, se lahko imenuje po njej) vse elemente sestavnih delov na najboljši možen način pripelje do kritične točke. Učinek in moč tega posnetka sta preprosto neverjetna, kar še posebej velja za bliskajoče godalne fragmente, ki bodejo iz mešanice. Zadnja dva posnetka bosta obveljala za mejnike produkcije v letu 2010.

Ko je Dan zbiral vse glasbenike za Cariboujevo ekstravaganco na festivalu ATP, se je srečal s kvartetom iz Toronta, ki izvaja free jazz. Colin Fisher (tenor saksofon), Kyle Brenders (bas klarinet in sopran saksofon), Rob Piilonen (flavta) in Steve Ward (pozavna), so takoj po nastopu na festivalu ATP v Torontu posneli svoje dele. Njihov prispevek je še en pomemben premik na Cariboujevi poti.Letos bomo priča tudi bistveni spremembi Cariboujevih nastopov v živo. Ker je tehnologija končno dohitela njegove ambicije glede koncerta, bodo na odru še vedno štirje glasbeniki, vendar bo dinamično sodelovanje med vizualijami, elektroniko in živo glasbo povsem fleksibilno. “Zdaj lahko na odru izvedemo kombinacijo, kot bi jo zmiksal producent. Celo bolje, kot bi to naredil kakšen Lee Perry, ker je zdaj mogoče prilagoditi skoraj vse – ne samo tisto, kar se nadzoruje na mešalni mizi.
Zdaj lahko zagotovimo tisti prelivajoč občutek in nepredvidljive zvoke, ki so neprestano izpostavljeni spremembam.” Pravijo, da traja nekaj let, preden se novo stoletje prebudi ... pa ga imamo. Ste pripravljeni na novo cariboujevsko prihodnost?

www.myspace.com/cariboumanitoba

objavljeno 20. maj 10

sobota, 29l Rock Stars/ZDA)

====================================================
Vrata: 21.00, koncert: 22.00
Vstopnina: 10.si

====================================================Po eksplozivni koncertni m na Donaufestu v avstrijskem Kremsu z Deerhoof zaigrali celotni kultni album Unknown Pleasures skupine Joy Division.

Povezave:
http://www.xiuxiu.org
http://pitchfo

objavljeno 31. avgust 10

sobota, 04. september 2010, ob 21:00, KINO ŠIŠKA
ANBB - Blixa Bargeld & Alva Noto

====================================================
Cena vstopnice: 15 EUR / 20 EUR na dan koncerta
Predprodaja: vsa prodajna mesta Eventim-a,
internetna prodaja: www.eventim.si

Kino Šiška in Kataman najavljata koncert Blixe Bargelda in Alva Nota / ANBB.

Ikona alternative osemdesetih Blixa Bargeld (pevec in vodja skupine Einstürzende Neubauten in kitarist skupine Nick Cave and the Bad Seeds) in eden od vodilnih producentov eksperimentalne elektronike ter audio-vizualni umetnik Alva Noto (Carsten Nicolai) v edinstvenem živem spoju abstraktne elektronike in konkretnega vokala, liričnega ambienta in hrupne ritmike, digitalne subtilnosti in organske surovosti.

Impulzivni živi nastop Blixe Bargelda in izdelane ritmične strukture in zvočne pokrajine Alva Nota se spajajo v presenetljiv in nepričakovan rezultat. Ko obdelujeta svoj lastni eksperimentalni material, okrepljen s spontanostjo Bargeldovega glasu ob živem nastopu, pa tudi ko na edinstven način reinterpretirata brezčasne pesmi mojstrov kot sta Bob Dylan in Harry Nilsson, svojemu občinstvu ponudita izvrstno in navdihujočo glasbeno mešanico.

»Kristalne formacije hrupa, stavki, besede, zlogi čistega zvoka so izolirani, dokler ne izgine normalni smisel in se lahko pojavijo nove, nepričakovane abstrakcije. [...] Najbolj sugestivna in niansirana verzija pesmi »I Wish I Was a Mole in the Ground«, odkar jo je zapel Bob Dylan.« Sam Davies (revija The Wire, 12/09)

Alva Noto in Blixa Bargeld, dolgoletna prijatelja in vzajemna občudovalca ustvarjanja drug drugega, sta s tem skupnim projektom sta prvič nastopila septembra 2007, ko sta imela poseben nastop v studiih Recombinant Media Labs v San Franciscu. Od tedaj so sledili številni posnetki, pet skladb je letošnjo pomlad izdala založba Raster-Noton – ep z naslovom Ret Marut Handshake (r-n 120). V okviru evropske turneje ob izidu te plošče bosta obiskala tudi Kino Šiška!

Alva Noto
Vizualni umetnik in elektronski glasbenik Carsten Nicolai (rojen leta 1965 v mestu Karl-Marx-Stadt) nastopa in snema pod psevdonimoma Noto in Alva Noto. Njegove žive nastope, polne močne sinestezije, saj minimalne elektronske zvoke kombinira z vizualizacijami v realnem času, so opisovali kot »glasbo kovinskega stroja, najlepšo od vseh«. Alva Noto je nastopal na mnogih prestižnih prizoriščih po vsem svetu in prejel je številne zelo priznane nagrade za umetnost in elektronsko glasbo. Sodeloval je z umetniki kot so Ryuichi Sakamoto, Ryoji Ikeda, Mika Vainio, Michael Nyman in Thomas Knak. Z Olafom Benderjem in Frankom Bretschneiderjem je leta 1999 ustanovil založbo Rasternoton, hkrati pa je tudi vodja skupine Signal, prve »super skupine« te založbe.

Blixa Bargeld
Blixa Bargeld se je rodil leta 1959 v Berlinu. Leta 1980 je ustanovil skupino Einstürzende Neubauten, med leti 1984 in 2003 pa je bil hkrati tudi kitarist v skupini Nick Cave and the Bad Seeds. Nastopil je na številnih koncertnih turnejah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Avstraliji in na Japonskem. Dejaven je na skoraj vseh področjih interpretativne umetnosti kot skladatelj, pisec, igralec, pevec, glasbenik, umetnik performansa in predavatelj.

Preberite intervju, ki sta ga ANBB dala za londonski magazin The Wire:
http://www.thewire.co.uk/articles/4469/?pageno=1

www.blixa-bargeld.com
www.alvanoto.com
www.raster-noton.net/anbb
www.myspace.com/alvanotoblixabargeld

objavljeno 20. maj 10

sobota, 29. maj 10 ob 21.00, KINO ŠIŠKA
XIU XIU (Kill Rock Stars/ZDA)

====================================================
Vrata: 21.00, koncert: 22.00
Vstopnina: 10 eur, na dan koncerta 13 eur
Predprodaja: vsa prodajna mesta Eventim-a, internetna prodaja: www.eventim.si

====================================================Po eksplozivni koncertni predstavi benda Deerhoof prihaja k nam še en koncertni biser ameriške neodvisne glasbene scene iz ene največjih indie založb Kill Rock Stars, katere zaščitni znak so tudi Gossip, Bikini Kill, Stereo Total...: Xiu Xiu!

Xiu Xiu je eksperimentalna art pop zasedba, ki se po petih letih zopet vrača v Ljubljano in sicer z albumom Dear God, I Hate Myself, tokrat s še bolj odbitimi, ostrimi ter brutalnimi besedili svojega pevca Jamieja Stewarta. Briljantni in razburljivi kot vedno, z vrsto konfrontacijske nedotakljive intimnosti.
Skupino sta leta 2000 formirala Cory McCulloch in Jamie Stewart, ime pa sta si izposodila iz filma Xiu Xiu: The Sent Down Girl režiserke Joan Chen.

Ustvarjanje kalifornijske zasedbe Xiu Xiu zaznamujeta eksperimentalen pristop k pop in rock glasbi, ki se v veliki meri opira na različne žanre, vključno s post punkom, synthpopom, noisom, technom, azijsko udarno in sodobno klasično in ljudsko glasbo. Intimna in brezkompromisna besedila pevca Jamieja Stewarta pa pripovedujejo o obupu, stanjih čustvene izpraznjenosti in drugih temnih občutjih.
Kar se tiče sodobnega post punka, ga Xiu Xiu postavljajo na glavo s čudnimi rezi v glasbi, instrumentalnimi orkestracijami in nepričakovanimi aranžmaji.
Imajo veliko skupnih točk s kolegi Deerhoof, vsaj kar se tiče sprevračanja splošno sprejetih pop vzorcev v kaotičen, a dostikrat všečen koktajl.

Album Dear God, I Hate Myself je briljantna gothic pop stvaritev z novo stalno članico Angelo Seo (klavir, klavijature, bobensko programiranje) in s Chesom Smithom (John Zorn, Terry Riley, Marc Ribot, Secret Chiefs 3) ter je v celoti sproduciran izpod prstov frontmana Jamieja Stewarta in Grega Saunierja (bobnar/klaviaturist divjih Deerhoof).

Xiu Xiu slovijo po intenzivnih, virtuoznih nastopih, obarvanih v spektru od akustičnih do elektronski barv, s katerimi nas prepričajo, da je tudi pop lahko umetnost. Pop, ki nas izziva, da pogledamo globoko v svojo čustveno plat osebnosti in razkrijemo nedotakljivo intimnost našega časa.

Naj še kot zanimivost povemo, da so Xiu Xiu točno mesec dni pred ljubljanskim nastopom na Donaufestu v avstrijskem Kremsu z Deerhoof zaigrali celotni kultni album Unknown Pleasures skupine Joy Division.

Povezave:
http://www.xiuxiu.org
http://pitchfork.com/news/
37780-deerhoof-and-xiu-xiu-to-cover-joy-divisons-iunknown-pleasuresi/

http://www.myspace.com/xiuxiuforlife
http://killrockstars.com/
http://www.kinosiska.si/
http://www.kataman.org

objavljeno 9. april 10

Con-fine aperto: Mikrokolektyw (Poljska), Alzheimer Trio - Ljubljana / AKC Metelkova mesto / Menza pri koritu

a

Promocija zgoščenke "Live at Stanica" - Torek, 13.4. ob 22.00 v Menzi pri koritu

PMIKROKOLEKTYW (Poljska):
Artur Majewski - trobenta
Kuba Suchar - bobni

Alzheimer Trio (Slovenija):
Matjaž Manček - električna kitara
Tomaž Grom - kontrabas
Marjan Stanič - bobni

Iz recenzije albuma "Live at Stanica" na Radiu Študent:

"Nastop naj bi služil tudi promociji plošče, ki je izšla v 500 izvodih pri založbi Vytvornia Om, katere katalog se v glavnem povezuje z zasedbo Robotobibok. Mikrokolektyw je namreč zrasel ali še bolje, odskočil, prav iz z elektronskim jazzom nagroovanega poljskega benda, katerega smo v preteklosti pri nas že lahko slišali.
Natančneje Mikrokolektyw sestavljata trobentač Artur Majewski ter bobnar Kuba Suchar. V duetu sta se odpravila improvizacijskim dogodivščinam naproti že pred šestimi leti, na tej poti pa sta sodelovala tudi že z Robom Mazurekom ter njegovima Sao Paolo Underground in Exploding Star Orchestra. S pomočjo samplerja in minimooga pogojno še vedno ostajata zvesta svoji matični zasedbi, kar še dodatno izpričujejo pogosti trenutki razgibane ritmike v njuni glasbi. Turnejo s slovenskim Alzheimer Triom je imel Artur menda že pol leta v mislih, ko je povsem nepričakovano prejel obvestilo, da se jima bo prav Alzheimer Trio pridružil na koncertu v slovaški Zilini..."

Celotna recenzija se nahaja na: http://www.radiostudent.si/article.php?sid=22681

Tri leta po naključnem in navdihnjenem srečanju na odru kluba Stanica v Žilini, je torej pri poljski založbi izšel album s posnetki pričujočega špila, obe zasedbi pa se bosta ponovno združili in prepletli svoje improvizacije.

www.myspace.com/mikrokolektyw
www.sploh.si/alzheimer.html
http://www.myspace.com/alzheimertrio

Produkcija Zavod Sploh, v sklopu cikla Con-fine aperto.

objavljeno 6.november 09

KATAMAN in DEFONIJA predstavljata:
NEVERS & C. SPENCER YEH

Dvojni koncert vrhunske proste improvizacije

Ponedeljek 2.11. ob 21.00, Menza pri koritu

Vstopnina: 5 eur

Pestro aktualno dogajanje v ponudbi koncertov radikalne kreativne glasbe bo dopolnila še avstralsko-francosko-tajvanska naveza, ki nam v novi lući predstavlja dva že stara znanca: Clare Cooper, ena od bolj izpostavljenih osebnosti mlajše berlinske impro scene, katere izjemno ubiranje harfinih strun smo poslušali dve leti nazaj na Mestu žensk, bo tokrat igrala na kitajsko glasbilo guzheng in v družbi Jean-Philippa Grossa, ki smo ga v različnih zasedbah v Ljubljani videvali nekaj let nazaj ob priliki njegove daljše rezidence.

Premierno pa Ljubljana gosti vsestranskega improvizatorja tajvanskega rodu, ki je širšo pozornost pritegnil predvsem s svojim nojzerskim projektom Burning Star Core, tokrat pa se nam bo C. Spencer Yeh predstavil s solo improvizacijo na violini

NEVERS
Jean-Philippe Gross, elektronika
http://jxpx.free.fr
Clare Cooper, guzheng
http://gutstring.net

NEVERS je nemirni klobčič žic in strun. Duo odkriva stične točke med Grossovimi cenenimi mikrofoni, mešalko, radio sprejemnikom, fidbekom in Clarinim intenzivnim perkusivnim tretmajem antičnega kitajskega strunskega inštrumenta guzheng. Mestoma se rezultat sliši kot goreči bolšji trg, mestoma pa se zdi, da poslušamo ojačani pogrebni marš insektov.
Od abstraktne elektronike, preko improvizacije razpete med minumom in maksimumom nam duo Nevers prinaša zahtevno, vendar intimno in subtilno novo glasbo.

Oba, Clare Cooper in Jean-Philippe Gross, v zadnjih 7-ih letih neumorno koncertirata po Evropi in drugod, si nabirata sodelovanja z najimenitnejšimi svetovnimi improvizatorji, hkrati pa sta dejavna pri organizaciji koncertnih dogodkov in festivalov v Metzu, Sydneyu in Berlinu

C.SPENCER YEH, amplified violin

PHOTO: http://www.dronedisco.com/bxc/tour/images/bxc_nikki_Alrg.jpg
RECENT VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=XQiDeJGA448
SOUNDS: http://ubu.com/sound/yeh.html
http://www.myspace.com/cspenceryeh

C. Spencer Yeh improvizira na akustično violino, amplifikacijo pa uporablja le za ojačitev harmonskega in teksturnega zvočnega fenomena, ki ga izvablja brez efektov in preparacij dotičnega inštrumenta - le s pomočjo rok in loka.

Yeh je znan najbolj po svojem free noise bendu Burning Star Core, s katerim je sodeloval tudi z glasbeniki in bendi kot so Comets On Fire, Thurston Moore in Chris Corsano. Kot improvizator se spušča v fizično izčrpajoča, neprizanesljiva raziskovanja mejnih zvočnih fenomenov, dolga lista njegovih sodelavcev pa med drugimi vključuje tudi Evana Parkerja, Tonyja Conrada, Thurstona Moora in Jandeka.

objavljeno 1.junij 09BLUR.ID.ER Mixed Media Festival v Catanii

Obveščamo vas o festivalu BLUR.ID.ER., ki ga Kataman organizira skupaj z organizacijo Core Design in Centrom sodobne kulture Zo v Catanii na Siciliji.
Festival se odvija v četrtek, 4. in petek, 5. junija v Centru Zo, ki velja za enega najprodornejših in agilnih sodobnih umetniških institucij v Italiji.
Namen festivala je predstavitev audio-vizualnih umetniških projektov z močnim performativnim nabojem, ki iščejo in prakticirajo kar najtesnejše povezave med zvočnim in vizualnim.
Festival bo v Catanio pripeljal nekatere mednarodno uveljavljene umetnike in jih povezal z lokalno in regionalno sceno audiovizualne produkcije in akcije.

Na festivalu bodo nastopili:

NotTheSameColor - Dieb13 & Billy Roisz (Dunaj)
Elio Martusciello (Rim)
Domenico Sciajno (Palermo)
ManRa - Raffaella Piccolo & Matjaz Mancek (Catania/Ljubljana)
Marco Pianges (Catania)
CaneCapovolto (Catania)

Več informacij lahko najdete na linkih ki so posejani po spodnjem newslettru.
V kratkem sledi še celotna informacija v angleščini.

Spletna stran festivala: http://www.manra.info
Spletna stran centra Zo: http://www.zoculture.it

Najbližja pot iz Ljubljane do Catanie in nazaj je preko tržaškega letališča za piškavih cca 200e v obe smeri.
Morje je segreto, Etna pa tudi...

Več informacij ->

Objavljeno 1.junij 09

Osvežen foto arhiv
Murcof
25.5.09: Cankarjev dom

Več informacij ->

Objavljeno 24.april 09

Kataman Glasbena Akcija sproža koncertni cikel LINK 09, ki v naslednjih tednih in mesecih uokvirja štiri vrhunske zvočne dogodke v tri vrhunske festivale:

1. Nôze (Circus Company, Pariz) v okviru Festivala Pomladi

Noze

http://www.myspace.com/nozecircus
http://www.festivalpomladi.com/noze.html

8. maj 2009 - Ploščad SEM, Nova Metelkova

"Glasbena hedonista, ki sta postavila nove standarde elektronskega performensa!"
Dobri dve leti po tem, ko sta pariška hedonista v režiji Katamana navdušila občinstvo kluba K4, se v Ljubljano vračata z novim materialom in zavzemata glavni oder Festivala pomladi. 

Koproducent: Društvo Codeep 

2. Jan Jelinek Groupshow (~scape, Berlin) v okviru Festivala Pomladi

Jan Jelinek

http://www.myspace.com/thegroupshow
http://www.scape-music.de//Release/details/scape/scape58
http://www.festivalpomladi.com/jelinek.html

8. maj 2009 - Menza pri koritu, Metelkova

Eden od nosilcev berlinske eksperimentalne elektronike se v Ljubljano vrača že tretjič (oktober 2001 -  Salon Minimal - produkcija Zavod Projekt Atol; oktober 2006 - Menza pri koritu - produkcija Kataman), tokrat v skupinskem projektu (Hanno Leichtmann - bobni, Andrew Pekler - električna kitara) skozi večurni improvizirani elektro-akustični nastop predstavlja novoizdani album The Martyrdom  Of Groupshow (~scape 58).

Koproducenti: Društvo Codeep, Zavod Projekt Atol

3. Murcof (The Leaf Label, Mehika) v okviru Festivala Zvočnih Umetnosti

Murcof

http://www.murcof.com
http://www.youtube.com/watch?v=DguFkp4qKRE

25. maj 2009 - Cankarjev dom, Kosovelova dvorana

Fernando Corona alias Murcof, varovanec londonske založbe The Leaf Label, se je s sublimnim povezovanjem avantgardne elektronike in klasične glasbe uveljavil kot eden najbolj uglednih in vplivnih inovatorjev v polju sodobne elektronske glasbe. V Sloveniji se premierno predstavlja s programom, ki zajema dela z njegovih zadnjih albumov Cosmos in The Versailles Sessions v kombinaciji s še neizdanim materialom.
Premierno v Ljubljani!

Koproducenti: Zavod IRZU, Cankarjev dom

4. Mats Lindstrom & Anna Koch (Stockholm) - One/Scratch Memory - glasbeno-gibalni performens v okviru festivala Svetlobna Gverila

http://www.myspace.com/matslindstrom

17. junij 2009 - atrij Mestnega muzeja Ljubljana

Delo One je zvočni umetnik Mats Lindström zasnoval po naročilu stockholmskega muzeja Moderna Museet in premierno izvedel kot One (for David Tudor) na mednarodnem simpoziju "Art of Robert Rauschenberg" leta 2007.
Mats Lindström je zvočni umetnik in raziskovalec, dela v polju žive elektronike in intermedije. Od leta 2004 je umetniški direktor švedskega Instituta za elektroakustično glasbo.

Anna Koch je švedska plesalka / koreografinja z mnogimi izkušnjami ter sodelovanji v poljih sodobne umetnosti, teatra in elektronske eksperimentalne glasbe. Od leta 2006 je direktorica eksperimentalne umetniške platforme Weld v Stockholmu.

Koproducenti: Strip Core / Forum Ljubljana, Mestni muzej Ljubljana, KAPA

Vsi našteti dogodki so del Katamanovega koncertnega cikla LINK 09, ki ga podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Več informacij in gradiva sledi ...

Objavljeno 12.november 08

Kataman predstavlja Pateras/Baxter/Brown Trio v Catanii


Kataman v sodelovanju z Oddelkom za lingvistične študije Univerze v Catanii organizira nastop izjemnega avstralskega tria Pateras/Baxter/Brown:

Ponedeljek, 17.11.08, Monastero del Benedettini: Catania:
Anthony Pateras: preparirani klavir, Sean Baxter: tolkala, David Brown:
preparirana kitara
Anthony Pateras, ki je pri nas nastopil že 3x (1 xsolo preparirani klavir, 2 x v duetu z Robinom Foxom) je tokrat svoj radikalni preparirani trio popeljal na obsežno evropsko turnejo, ki jo deloma izvaja v ekskluzivnem paketu The Necks & Pateras/Baxter/Brown. Večer je - po odmevnem nastopu dunajskega tria God Enough For You 10.10. v klubu Mercati Generali - drugi v seriji dogodkov, ki jih organizira Katamanova izpostava v Catanii.

http://www.agendabda.unict.it
http://www.anthonypateras.com

Objavljeno 12.november 08

Objavljeni foto vtisi z oktobrskih katamanovih dogodkovfoto vtisi ->

Objavljeno 14.oktober 08

Kataman najavlja:
SYNES-TENSION
Večer umetniške sinestezije / tenzije
Ponedeljek, 20.10. ob 21.00, Menza pri koritu/Metelkova

-> Sinestesia Project (It/Slo) - audiovizualni performens
Raffaella Piccolo - live painting, video, teksti
Renato Miritello - vokal
Matjaž Manček -  glasba

-> Axel Doerner & Diego Chamy (Berlin) - glasbeno(plesni) performens

Axel Doerner - trobenta
Diego Chamy - Diego

Dva projekta - dva pristopa k soočanju različnih izraznih praks

zvok <-> beseda <-> slika <-> gib <-> video
medsebojno součinkovanje / medsebojna napetost

več o dogodku ->

Objavljeno 12. september 08

5.10., 20.10. in 5. 11. v Menzi pri koritu:

Koncertna serija LINK v jeseni 2008

1. KAMMERFLIMMER KOLLEKTIEF (Staubgold/ DE)

Nedelja, 5. oktober ob 21.00 v Menzi pri koritu

Meditativne, cineastične zvočne pokrajine s tek-tonskimi pretresi in vulkansko aktivnostjo.

Edinstvena glasbena združba Kammerflimmer Kollektief iz plemenite skupnosti Staubgold (Ekkehard Ehlers, No Neck Blues Band, Mapstation, Thilges 3, Autistic Daughters, ...) se pri nas premierno predstavlja v svoji koncertno utečeni "trio" inačici:

Thomas Weber (električna kitara, elektronika) Heike Aumüller (harmonium, vokal, sintetizator, tolkala) Johannes Frisch (kontrabas in tolkala).

več o Kammerflimmer Kollektief ->

na spodnjih naslovih:

http://www.kammerflimmer.com
http://www.myspace.com/kammerflimmerkollektief

2. AXEL DOERNER & DIEGO CHAMY (C3R / Berlin)

Ponedeljek, 20. oktober v Menzi pri koritu

Minimalistični glasbeno-teatralni biser dveh pomembnih protagonistov berlinske impro scene

http://www.efi.group.shef.ac.uk/musician/mdorner.html
http://diegochamy.blogspot.com


3. CANDIE HANK'S DRIVER feat CHRIS IMLER (Sonig, Gagarin Rec./ Berlin)


Ponedeljek, 3. november v Menzi pri koritu

Nov projekt, ki ga "elefant terrible" berlinske elektro scene Patric Catani alias Candie Hank poganja skupaj z bobnarjem Chrisom Imlerjem. Electro-mash-up-twisted-hip-hop-punk-da-da-da.

http://www.catani-music.de/candiehank
http://www.myspace.com/candiehank
http://www.myspace.com/imler2imler

Objavljeno 12. september 08

10. oktober v klubu Mercati Generali, Catania, Sicilija

Kataman aktiven v Catanii

KATAMAN_CATANIA V SODELOVANJU Z MERCATI GENERALI NAPOVEDUJE:

GOOD ENOUGH FOR YOU (Vienna)
10. oktober v klubu Mercati Generali, Catania, Sicilija -> http://www.mercatigenerali.org
+ dj program: mm checkman, dj crew Sabotage

Objavljeno 12. september 08

Alexei Borisov & saMMan
na Mattinovi Destxea net založbi

Baskovski laptopterorist in razvpiti enfant terrible mednarodne scene nove glasbe *Mattin *je konec avgusta na svoji internet založbi *Desetxea* objavil 4 posnetke, ki sta jih moskovski experimentalec *Alexei Borisov in saMMan/Matjaz Manček *spomladi posnela v Berlinu.

Izvolite:
http://www.mattin.org/desetxea
http://www.myspace.com/sammanmmusic
http://www.myspace.com/alexeiborisov

Objavljeno 21.maj 08

30.5. ob 23.00; Klub K4:

SONIC WARGAME - v okviru Festivala Pomladi

V kvadrofonični areni divja bitka za slišnost. Sonični sodnik v središču dogajanja napreza ušesa in usmerja dogajanje, okoli njega pa se sonični gladiatorji spopadajo z arzenalom elektronskega orožja. Sonična špijonaža, in-Filtriranje, Atonalno Vedenje in Agresorski Overdubbing. Vabimo zagrete sonične borce in avanturiste, da sprejmejo izziv in se spustijo v neusmiljeni vsesplošni spopad!

več o dogodku ->

Objavljeno 21.maj 08

31.5.; Menza pri koritu:

BURNT FRIEDMAN & JAKI LIEBEZEIT - v okviru Festivala Pomladi + koprodukcija rx:tx
(Nonplace, Nemčija)

Digitalni jazz v simbiozi s prvobitnim krautrockom. Burnt Friedman ­ vizionar sodobne elektronske glasbe, glasbeni filozof, ustanovitelj založbe Nonplace, nosilni član Flanger, Nu Dub Players in drugih projektov ­ ter Liebezeit, ustanovni član legendarne skupine Can, ki je v 70-ih postavila mejnik krautrocka in avantgardnega rocka sploh. Subtilni spoj organske ritmike in digitalnega procesiranja. Inovativno odkrivanje skritih ritmov v ambientalni zvočnosti. Ljubljanski koncert je ena izmed prvih javnih predstavitev novega albuma Secret Rhythms 3 ­ še pred njegovim uradnim izidom jeseni 2008!

več o dogodku ->

Objavljeno 21.maj 08

31.5.; Channel Zero:

XAVIER VAN WERSCH - v okviru Festivala Pomladi
(BVHaast Records, esc.rec., NL/H)

Genialni inovator in divji krotilec analognih elektronskih zvočil se bo na svojem prvem samostojnem nastopu v Ljubljani predstavil z udarnim solo setom, ki je bil med drugim eden od vrhuncev letošnjega festivala Club Transmediale v Berlinu.

več o dogodku ->

Objavljeno 7.maj 08

GOOD ENOUGH FOR YOU (Dunaj)

9.maj ob 22h, Menza pri koritu/Metelkova

Kataman predstavlja in zatrjuje:

Raumschiff Engelmayr - kitara, vokal, elektronika
 (tudi član noise-rock benda BULBUL)
Karin Brüll - vokal, klarinet, kanta, sekira (tudi članica SCHWESTERN BRÜLL)
Po in pred koncertom: MM Checkman /dj

Minuli sobotni večer v berlinskem Auslandu je postregel z iskrivim presenečenjem - radozivim nastopom dunajskega para, ki je  - v maniri čudaškega križanca med Stereo Total in Boss Hog, okuženega z dada virusom in improvizacijo -  navdušil do te mere, da je bila takojšnja akcija neizogibna:
Kar je dovolj dobro za Berlin in Dunaj, bo dovolj dobro tudi za Ljubljano:


Prispevek: 4eur

 >The concept of Electropop/-rock is extended by the aspect of weirdness with the help of impulsive electro-beats, wicked guitar sounds, experimental to tuneful clarinet-, trumpet-, and jews-harp-soli, a self-built axe-guitar, female and male vocals chanting dada-influenced lyrics, and a lot of exotic samples. Their musical ideas develop in "eight songs which all have it in themselves to become a smash hit " (Freistil, 05/2007)

Dunajski duo GOOD ENOUGH FOR YOU, ki je ime potegnil iz pesmi Captaina Beefhearta, je aktiven od leta 2005, ko sta kreativne in emocionalne sile združila Manfred Engelmayr, ki smo ga pri nas že videli nastopati s svojim odbitim noise-rock bendom BULBUL, in Karin Brüll, ki od začetka tega desetletja razsaja po Avstriji v okviru feminističnega action-art tria SCHWESTERN BRÜLL.  
Lani je duo izdal mini-album prvenec >Wer hat von meiner Installation gegessen?< (Kdo žre mojo instalacijo?), ki ga je založila posebej za ta projekt ustanovljena dunajska založba 22.Jahrhundertfuchs). Elektropop-rock na tem albumu dobi osvežilne primesi zdrave odbitosti in lucidne humorne akcije, ki se še bolj kot na albumu intenzivno odraža na njunem živem nastopu.

Prvi singl z omenjenega albuma, komad >Blackseat Of My Car< je dobil tudi techno razsežnost v remixu Martina Gretschmanna alias Acid Paulija (The Notwist, Console), izdala pa ga je munchenska založba Disko B
Po seriji nastopov v Avstriji in ZDA, sta GOOD ENOUGH FOR YOU spremljala Console na nemško/švicarski turneji lani spomladi, po kateri ju je nemški časopis Frankfurter Rundschau imenoval za najbolj atraktivni par/bend po Stereo Total in poudaril, da sta vedno znova odkritje zase spričo svojih nenehnih čudovitih absurdnosti, ki jih uganjata na odru.

več na spodnjih linkih:


http://www.goodenoughforyou.at
http://www.myspace.com/goodenoughforyoumusic

Objavljeno 14.april 08

saMMan/ Matjaž Manček
ta teden razpenja strune med Sicilijo in Berlinom:

Sreda, 16.4. - Teatroclub Nando Greco, Catania/IT: *"*Sinastesia*", multimedialni projekt

Raffaella Piccolo - koncept, teksti, slikanje v živo;
Paola Greco - režija, video;
Matjaž Manček - glasba;
Shirin Demma, Renato Miritello - vokali;

Premiera predstava se bo zgodila v okviru vecmesečnega programa RINGAPERTO, katerega namen je - s pozivitvijo umetniške ponudbe ob srečanju različnih umetniških praks -.pomagati ekipi Teatra Nando Greco, katerega prostore skuša prevzeti katoliška cerkev.

Po predstavi: MUsiC SeLecTION: MM Checkman

*Petek, 18.4. - Salon Bruit, Berlin: saMMan - solo live*

+ eBaby - solo live (Chicago/Bruselj/ Berlin)

http://salonbruit.blogspot.com
http://www.myspace.com/sammanmmusic
http://www.kataman.org/slo/saMMan.html

Objavljeno 5.april 08

koncert Freejulijske improvizacije!

Četrtek 17. aprila ob 22.30 v Gromki

Tristan Honsinger - violončelo
Enrico Sartori - saxofon, klarinet
Giorgio Pacorig - rhodes piano, efekti


foto Iztok Zupan

Starosta evropske free-improv scene z odličnima friulijskima improvizatorjema

Povratnika na Gromki oder - Tristan Honsinger (februar 2007; solo + session z Alzheimer Duom) in Giorgio Pacorig (februar 2006; z bendom Devil?Man + session z Alzheimer Triom) - tokrat združujeta kreativne sile z izkušenim pihalcem Enricom Sartorijem (aktivni član Collettivo Bassesfere, projektov Henry Taylor, Talk, Giovanni Maier Mosaic,...).

V vrhovih mednarodne improvizacije (ICP Orchestra, projekti Cecila Taylora, sodelovanja z Derekom Baileyem, The Ex,...) prekaljeni Honsinger je nedavno za eno od svojih nestalnih rezidenc izbral Trst in svojimi glasbenimi delavnicami ter mnogoštevilnimi projekti z lokalnimi improvizatorji močno poživil impro sceno Severovzhodne Italije. Eden od aktivnejših projektov je tudi bend Talk, v katerem igra tudi Enrico Sartori.
Giorgio Pacorig prihaja iz vrst mlaše jazzovske generacije, svoja kreativna sodelovanja pa razpenja od neo-jazzovskih (GP Trio, Giovanni Maier Mosaic), elektro-jazzovskih (Devil?Man) do popolnoma improviziranih projektov.

Skrajni čas je, da se šengenski izbris zahodne meje začne odražati tudi v pretoku glasbene kreativnosti z obeh strani ne-meje!
Obeta se polnokrvna impro akcija!

Tristan Honsinger
http://en.wikipedia.org/wiki/Tristan_Honsinger
Enrico Sartori
http://www.myspace.com/sartorienrico
Giorgio Pacorig
http://www.myspace.com/giorgiopacorig

Prispevek: 4 eur

Pazi! - posebna ponudba - vezana vstopnica za ta event + solo koncert Zlatka Kaučiča v Menzi, isti večer ob 21.30: 7eur za oba koncerta!!

Objavljeno 14.november 07

MOST EKSPERIMENTALE LJUBLJANA~MOSTARPo uspeno izvedenih projektih "Zvoni most Ljubljana-Berlin" (april/maj 2006) ter "Zvona linija Ljubljana-Dunaj-Bratislava" (maj 2007), Kataman Glasbena Akcija! pripravlja e tretji ekspanzionistini pohod mladih sil domae glasbene eksperimentale. Tokrat na vzhod, v osrje nae nekdanje ire domovine. Sodelujejo: Alzheimer Trio (Toma Grom / Matja Manek / Marjan Stani), Borut Savski, Irena Tomain, Miha Ciglar, Luka Zagorinik, Husein Oruevi,
Ter lani mostarskih skupin Vuneny in Zoster.

Ve->

Objavljeno 13.november 07

ANTIVATICAN COALITION VS. THE HIPPIES RESISTANCE

26. in 27. oktobra se je v Catanii na Sicilji odvil prvi del projekta Antivatican Coalition Against The Hippies Resistance. Projekt v organizaciji Core Design studia ter siciljanskega impro klana Improvvisatore Involontario je vkljueval animirane filme italijanskih, brazilskih in slovenskih avtorjev, ter improvizirano glasbo glasbenikov iz ekipe Improvvisatore Involontario ter Alzheimer Dua (Manek/Stani). Prvi dve fazi projekta sta zajemali javni nastop v klubu Majaze v Catanii, ter celodnevno snemanje v Studiu Sonoria, kjer so nastali posnetki 13 prostih ter vodenih (Francesco Cusa) improvizacij na posamezne animirane filme. Preostale faze zajemajo izid DVD-ja ter vejo javno promocijo projekta v marcu 2008.
Ve: http://www.myspace.com/antivaticancoalitionagainst 

Objavljeno 18.oktober 07

MoHa! (Rune Grammofon, Norveka)
impro-noise-rock
Anders Hana - guitar
Morten J. Olsen - drums & supercollider3
a
podpora: Alzheimer Duo (slo-impro)
sreda, 24.10.07, Klub Gromka ob 22.00
Ve ->

ANTHONY PATERAS (Tzadik Rec., Sirr Rec., Melbourne/AUS)
preparirani klavir / solo koncert
a
Torek, 23.10. ob 20.30 - Kinodvor
Produkcija: Kataman & Kinodvor
Ve ->

Objavljeno 11.oktober 07

POLE - solo live (~scape, Berlin)*

petek, 19.10.07 ob 23.00, klub K4
produkcija: Kataman & K4

Berlinski rezident Stefan Betke-Pole s svojim iskrivim minimalizmom in raziskujoim basom pretresa svet sodobne elektronike vse od leta 1996.
4 leta nas je Pole pual v negotovosti, kako globoko bo njegov bas zatresel v naslednjem navalu, marca letos pa se je iz njegovega studia le privalil Steingarten.

Se vedno in vedno bolj razpet med hladnostjo minimala in toplino duba, se Pole na novem albumu odpira v smer odlocnejsega gruva in razpoznavneje melodike.
Pole obe plati tako raziskujoo kot ugajajoo e dodatno intenzivno razkriva v ivem nastopu priakujte suveren prikaz mojstrskega obvladovanja mealne mize, senzibilnega niansiranja, vdore zvonih preseneenj in predvsem - neusmiljenega groove pogona!

ve informacij >>

Objavljeno 18.september 07

FELIX KUBIN IN KEVIN BLECHDOM V IVO
Dva veera freaktronike v Menzi pri koritu

FELIX KUBIN (A-Musik; Gagarin Rec./ Hamburg)
etrtek, 4.10.2007 ob 22.00
sooorganizacija - Menza pri koritu
vstopnina: 6 eur
http://www.felixkubin.com
http://www.youtube.com/watch?v=eg3DP4IIKXI

Kubin

KEVIN BLECHDOM (Chicks On Speed Rec / San Francisco / Berlin)
petek, 5.10.2007 ob 22.00
soorganizacija Mesto ensk
vstopnina: 6 eur
http://www.kevyb.com
http://www.youtube.com/watch?v=w6WcRJQzoGw&NR=1

Blechdom

Več ->

Objavljeno 26.julij 07

Fronta se siri, asi so resni:

saMMan V BOJU PROTI VROINI, MIHA CIGLAR V BOJU Z ELEKTRIKO


Kje ?
Klub Gromka /AKC Metelkova Mesto

Kdaj?
etrtek, 26.07.07 ob 18.00 sharp!

Kaj v bistvu?
saMMan ustvarja in izvaja instant kompozicijo z naslovom:
"Edini Uporabni Del Kompjuterja Je Ventilator"- koncert za akustino kitaro inzbor ventilatorjev

Miha Ciglar ustvarja in izvaja instant kompozicijo z naslovom:
"Edini Uporabni Del Kompjuterja Je Napajalnik" - koncert za elektrino kitaro, mealno mizo in loveko telo

Po obeh solo nastopih bosta borca prekriala frekvence in uprizorila sonini spopad akustike in elektrike.
Izid tega spopada je po sedaj znanih podatkih e neznan.

Koncert je posveen boju proti vroini in podpira prizadevanja vetra za odpih odvenih temperatur.

Vstopnina: 0 evrov - z zbranimi sredstvi bomo zakrpali ozonsko luknjo.
Sedei bodo zbrani v zadostnem stevilu

Pahljae so nepotrebne

Akreditacije sprejemamo 26.07.07 med 17.45 in 17.59 v recepciji kluba Gromka.

Ve o obeh borcih vam pove google

Objavljeno 24.julij 07

Naj za trenutek poitnice odloijo tisti, ki jim je mar za Katamanove dejavnosti!

Maskota

- Osveen arhiv dogodkov
>> fotke letonjih akcij Alzheimer Tria, koncerta Triosk, delavnice lloopp in Zvone linije LJ-W-BA
foto vtisi >>

- Alzheimer Trio na Sajeti
V ponedeljek, 30.07. na sotonem odru pri Tolminu, Alzheimer Trio improvizira skupaj s siciljanskim bobnistom Francescom Cuso. Oder bo kvartet nasledil od Maje Osojnik in Matije Schellanderja, zapustil pa ga bo Tujiko Noriko. Vse to in e ve na Kreativnem taboru Sajeta!
www.sajeta.org >>

- Kaj julij - oktober bo vro!
Oktobra nam v goste prihajajo Felix Kubin, Kevin Blechdom, Pole, MoHa! in e kdo se bo nael.
Sledi linkom v rubriki Dogodki >>!

Objavljeno 06.maj 07

PAZITE NA LINIJO!

Zvona Linija Ljubljana-Dunaj-Bratislava;
Linija Ljubljana:

1. Zvona delavnica "lloopp" pod vodstvom Klausa Filipa (organizacija Kataman in Zavod Sploh)
kdaj/kje - 7., 8., 9.maj - Gledalisce Glej (Gregorieva 3)
kotizacija: 30 eur
prijave sprejemamo do 6.5.!!!

2. koncert KLAUS FILIP-raunalnik (A) & BORUT SAVSKI- raunalnik, objekti (Slo)
audiovizuelni performens ETNOISE ORCHESTRA - raunalniki, kitare, gramofoni, vizualije (CZ/SK)
predstavitev slovake eksperimentalne scene (moderator Luka Zagorinik)

kdaj/kje - 8.maj ob 21.00, Menza pri koritu /AKC Metelkova
vstopnina: 4 eur

3. Koncert SCHNEE - Christof Kurzmann, raunalnik; Burkhard Stangl - kitara (A)
predstavitev dunajske eksperimentalne scene (moderator Luka Zagorinik)
skupinska improvizacija - Klaus Filip, Christof Kurzmann, Burkhard Stangl in udeleenci delavnice

kdaj/kje - 9.maj ob 21.00 - klub Gromka/AKC Metelkova
vstopnina: 5 eur

skupna karta za oba - torkov in sredin večer: 7eur.

Vsi trije dogodki potekajo v okviru Katamanove Zvone linije Ljubljana-Dunaj-Bratislava, ki bo konec meseca maja ovila že Dunaj in Bratislavo.
Več: http://www.kataman.org/slo/zvocnalinijaLJ-W-BA

Ve o posameznih dogodkih ->

Objavljeno 16.april 07

*saMMan virtualno v Beogradu, Alzheimer Trio realno v Grazu!*

*saMMan:*
*torek, 17.4. ob 21.00; festival B-LINK, Beograd:*

LJ - BG streaming performance:
saMMan (prepared guitar, unprepared electronics, pure hardware ) & Ivan Chkonjevitj (guitar, electronics)
http://b-link.org
http://www.last.fm/event/208317

*Alzheimer Trio:*
*petek, 20.4., festival V:NM, Graz

*Festival V:NM je posvecen novim glasbenim praksam in multimedijskim vsebinam, poteka pa na razlinih lokacijah v Grazu med 19. in 21.4.2007.
Slovenska ekipa (poleg AT, se s projektom Server Earth predstavlja Davide Grassi, s solo nastopom Brane Zorman, v projektu Moskau pa nastopa Maja Osojnik) bo nastopila ob boku priznanih mednarodnih improvizatorjev kot so Franz Hautzinger, Uchihashi Kazuhisa, Alberto de Campo, Manja Risti in drugi.
http://vnm.mur.at/

Objavljeno 11.april 07

*Vrhunsko sreanje organskih zvokov, digitalnih irjav in mobilnih tehnologij*
*FENNESZ (Touch; Dunaj)*
*WoO (rx:tx; Beograd)*
*as: etrtek, 26. april ob 20.00; vrata ob 19.00*
*Kraj: Stara Elektrarna, Ljubljana/ /*

*/Dunajski maestro zvonega procesiranja in beograjski inovator >mobi-rocka< predstavljata udoviti svet kitarskih zvokov v digitalni dobi. /*
Produkcija: rx:tx, zavod projekt atol
Izvrna produkcija: kataman

Ve o dogodku ->

Objavljeno 21.marec 07

Dvojna slovenska udeleba na pomembni platformi glasbene improvizacije in experimenta v srednjeevropskem prostoru:
23.3.: IT Irena Tomain
24.3.: AT Alzheimer Trio

http://www.fest.uh.hu

Ve o dogodku ->

Objavljeno 14.marec 07

Avstralska zvona specialiteta konno pri nas!

TRIOSK (Leaf Label; Sydney)
sobota, 7.4. 2007 ob 22.00, Menza pri koritu, AKC Metelkova

Adrian Klumpes (klaviature,elektronika)
Ben Waples (kontrabas, el. bas, elektronika)
Laurence Pike (bobni)

"Mogona slutnja neesa, kar lahko postane jazz v novem tisoletju. Triosk nam razkrivajo magini kraj, kjer se stikajo robovi jazza, elektronike in tehna"
The Observer, London

vstopnina: 8eur; 7eur z rezervacijo na info@kataman.org

Ve o dogodku ->

Objavljeno 21.februar 07

Nepriakovano se nam je na obisk najavil

TRISTAN HONSINGER (ICP, VLNCL)

-> Violonelist veteran, soustvarjalec zgodnje, srednje in pozne faze free jazza ter svobodne improvizacije.
-> Eden od kreativnih stebrov holandske improvizatorske druine ICP (Instant Composers Pool, + Han Bennink,
Misha Mengelberg,...)
-> Njegovo bogato glasbeno izkunjo so zaznamovala sodelovanja z velikani avanturistine glasbe kot so Cecil Taylor, Derek Bailey, Evan Parker, Anthony Braxton, The Ex, Borbetomagus, Zlatko Kaui in mnogi drugi.

Kdaj? Ponedeljek, 26.2. ob 22.00
Kje? Klub Gromka / AKC Metelkova
Kako? Impro.

Toka 1: TRISTAN HONSIGER - solo violonelo
Toka 2: ALZHEIMER TRIO - Tristan Honsinger / violonelo, Matja Manek / kitara, Marjan Stani / tolkala

Kje je Grom? Na Rogli
Koliko? 4 eur

ve >>

Objavljeno 8.februar 07

Slavi se 1. obletnica aktivacije KATAMAN Glasbene Akcije!
in slavi se 1. obletnica izida albuma TIRJE PRAVI DEDCI: "Poper" (Samovar/Kataman, 8.feb 2006)!!

Ob tej sveani prilonosti smo samo za vas in za vse ostale pripravili posebno ponudbo:
monost ugodnega nakupa cenenega albuma TIRJE PRAVI DEDCI "POPER", po ekskluzivni - zviani ceni 5 EUR (prej 1000 sit).

Ponudba velja samo do 8. februarja 2008, zato pohitite!!!

ve >>

Objavljeno 16.januar 07

MIMESYS meets ALZHEIMERS
dvojni koncert improvizirane glasbe

klub Gromka / AKC Metelkova
ponedeljek, 22.1.007 ob 22.07

vstopnina: 3EUR
sedei: mehki

ve >>

Objavljeno 16.januar 07

CrossRadio lestvici singlov 2006

Kot vsako leto je CrossRadio - radijska oddaja /omnibus ki se predvaja in poslua v 12 mestih po ex-Yu prostoru in ire - izbrala najbolje single leta. Letos je v izboru sodelovalo 45 nominovanih avtorjev/bendov, od katerih so nekateri dobro znani na sceni, medtem, ko so drugi relativno neznani izven svojih sredin. Novost letonjega glasovanja je to, da je bilo izvedeno v dveh nivojih - poleg glasovanja CrossRadio sodelavcev je bilo uvedeno tudi glasovanje javnosti preko nove spletne strani CrossRadia. Konna lestvica singlov CrossRadija za 2006 - po glasovanju 12 studijev / mest izgleda takole:

ve >>

Objavljeno 25.december 06

CrossRadio lestvica singlov 2006

Mednarodna mrea CrossRadio, ki e 6 let povezuje radijski eter nad ex-Yu prostorom in ire, spaja lokalno in regionalno, izmenjuje in posreduje informacije o glasbeno-kulturnem dogajanju, promovira nove, pa tudi nekatere e uveljavljene avtorje in projekte, tudi letonje leto zaokroa z izborom glasbene bere leta 2006.

Letos je z lansiranjem nove spletne strani www.crossradio.org prvi omogoeno tudi aktivno sodelovanje poslualcev, oziroma obiskovalcev strani, ki bodo s tem dali svoj doprinos h kreiranju te edinstvene lestvice najboljih s "Cross-teritorija".

Preposluajte 45 predlogov in glasujte za svojih pet favoritov 2006-te: http://www.crossradio.org/lista

ve >>

Objavljeno 25.december 06

Lira Vega v Berlinu
fotke z nastopa Lira Vege na berlinskem Balkan Black Beat festivalu: >>

Objavljeno 14.november 06

Alzheimer Trio na srednjeevropskem potepu

Alzheimer Trio bo v petek 17. novembra nastopil na Festivalu nove in eksperimentalne glasbe NEXT v Bratislavi, ob boku uveljavljenih imen iz sveta elektronske, eksperimentalne in improvizirane glasbe kot so Pan Sonic (Fin), Andrea Parkins & Anne Welmer (ZDA /NL), Otto Von Schirach (ZDA), Dieb 13 & Martin Siewert (A) in drugi.

18. 11. - Alzheimer Trio igra skupaj s poljskim Mikrokolektyw v ilini
19.11. - Alzheimer Trio v Rhiz baru na Dunaju


http://www.myspace.com/nextfestival

http://www.stanica.sk/main.php?page=PROGRAM
http://rhiz.org

a

ve o dogodku ->

Objavljeno 14.november 06

Utrinki z lomastenja francoskih cirkusantov Nze po klubu K4

a

Video >>
Foto >>

Objavljeno 30.oktober 06

NZE - francoski plesni hedonizem v K4!!!

Noze

KATAMAN in K4 najavljata hedonistini veer - Petek / 10.11.2006 / 22.00, klub K4;

Maxi hedonizem:
NZE - LIVE! (Circus Company / Paris, FRA)
TIBOR HOLODA (Wilsonic / Bratislava, SK)
MM Checkman (Kataman)
Mique + Symann (Moisty, Synaptic)

Mini hedonizem:
Ko0 (rx:tx)
Medvedek Robotek (rx:tx)
Zergon (Synaptic)

ve o dogodku ->

Objavljeno 27.september 06

JAN JELINEK in TRAPIST v Menzi pri koritu

Jan

Katamanova koncertna serija LINK in Electronic Pact* predstavljata dve prvovrstni elektro-akustini avanturi:
etrtek,19.10.: JAN JELINEK feat. KOSMISCHER PITCH (~scape, Berlin)
Sobota, 21.10.: TRAPIST (Thrill Jockey, Dunaj)

Ve o obeh dogodkih ->

Objavljeno 27.september 06

Dani Kava in Alzheimer Trio - serija brezhibnih koncertnih akcij
Projekcije filma o Daniju Kavau bodo v nekaterih slovenskih klubih spremljali tudi zdrueni brezhibni nastopi Danija Kavaa in Alzheimer Tria
ponedeljek, 2.10. - Hia kulture Pivka,
etrtek, 26.10. - klub Gromka, AKC Metelkova

Objavljeno 27.september 06

Film Dani Kava Kros Balkan Tur prikazan v Mostarju

Dani

Filmski dokument je e na poti po sledeh Kavaeve turneje - 22. septembra je bil prikazan na posebnem veeru v Omladinskem Kulturnem Centru Abraevi v Mostarju. Novinarski zapis iz mostarskega Dnevnog lista

Objavljeno 27.september 06

Dani Kava Kros Balkan Tur - filmski dokument

Dani

V improviziranem studiu Kavaevega beltinkega Prizidka je v poletni blitz montaerski akciji nastal polurni filmski dokument o Danijevem osvajanju Balkana - turneji, ki je konec leta 2003 leti zajela 18 mest nekdanje Juge in povezala polje aktivistinega undergrounda Hrvake, BiH, Srbije, Kosova, Makedonije in Slovenije. Ve ->

Objavljeno 27.september 06

Foto arhiv -osveitve!

Cross

Vtisi s predstavitve ljubljanske eksperimentalne scene na festivalu Club5 na Dunaju ->
Vtisi s CrossRadio Festivala ->

objavljeno 3.julij.06

CrossRadio FestivalV okviru letonjega Trnfesta bo 22. in 23. avgusta na prizoriu KUD-a France Preeren potekal CrossRadio festival - festival svee glasbene ponudbe iz drav nekdanje Jugoslavije, ki jo e 6. leto kontinuirano predstavlja radijska mrea CrossRadio. Nastopajo: Lira Vega (BG), Vuneny (MO), Intimn Frizurn (Lj), Every Kid On Speed (SK), WoO (Bg), Ruins Matador (Lj) in drugi. Ve o programu ->

objavljeno 3.julij.06

Lira Vega na slovenski poletni turneji
Atrakcija beograjske rock scene se konec avgusta predstavlja na slovenskih odrih.

objavljeno 8.junij.06

Ljubljanska glasbena eksperimentalna scena se predstavlja na Dunaju

Med 16. in 18. junijem se bo dunajskemu obinstvu predstavila zdruba glasbenikov, zvonih umetnikov, aktivistov in promoterjev vse bolj agilne ljubljanske scene eksperimentalne in improvizirane glasbe.

ve->

objavljeno 8.junij.06

SOUND EXPLICIT: Lolita Libre, torek 13.6.2006, ob 21h, Center in Galerija P74

Najavljamo prvi letonji dogodek iz serije eksperimentalnih zvonih dogodkov SOUND EXPLICIT:

LOLITA LIBRE: "KJE JE GROM?"

Primo Simoni
Marjan Stani
Iztok Vidmar
Matja Manek
Toma Grom

ve->

objavljeno 4.maj.06

IGNAZ SCHICK & BLIND SNAKES - v ivo!
Po navduujoem petkovem nastopu Jamiea Lidella in Pabla Fiasca se v okviru projekta Zvoni most Ljubljana - Berlin obetata e dva berlinska zvona udarca:
Torek, 9.maja ob 22.00 v klubu Gromka: gramofonski rokohitrec IGNAZ SCHICK nastopi skupaj z domaimi ALHEIMER TRIO; pred tem pa ob 20.30 e okrogla miza na temo berlinske glasbene scene.
Sreda, 10. maj ob 22.00 v klub Channel Zero: BLIND SNAKES (Jason Forrest aka Donna Summer, Ignaz Schick + Baron Mugglestone).

ve->

objavljeno 29.apr.06

Uspeno v Berlinu!

S petkovo javno debato o slovenski glasbeni in video sceni, predstavitvijo video del Nevena Korde ter odmevnimi nastopi dua Ruins Matador, Bast Kolektiva in Octexa se je konal berlinski del projekta Ljubljana - Berlin Soundbridge / Zvoni most Ljubljana - Berlin, ki je potekal od torka, 11.4. do petka, 14.4. v berlinskem klubu Zentrale Randlage, lociranem v ...

ve->

objavljeno 28.mar.06

Zvoni most Ljubljana - Berlin
Projekt izmenjave nove glasbe med Ljubljano in Berlinom
11.-15. April 2006 > Berlin
5., 9. & 10. Maj, 2006 > Ljubljana

-> Octex, Bast, Ruins Matador, Tilt, Alzheimer Trio, Nova Viator, Problemloss Orchestra, Neven Korda in "Divided States of America" v Berlinu
-> Jamie Lidell, Ignaz Schick in Blindsnakes v Ljubljani

ve->

objavljeno 09.mar.06
JAMIE LIDELL
- live!

Prva dua nove muzike - konno v Ljubljani!

5.maj 06 - Menza pri koritu / AKC Metelkova

ve->objavljeno 21.mar.06

*Alzheimer Trio na Desetxea net zalobi*

Spletna zaloba Desetxea iz Londona, ki jo vodi baskovski laptop experimenterorist Mattin, je izdala/objavila posnetke ivega nastopa Alzheimer Tria (Matja Manek, Toma Grom, Marjan Stani).
www.mattin.org/desetxea.html

Ve->

objavljeno 14.mar.06

2. FESTIVAL ZA NOVOGRADNJO


as: petek, 17.3. 2006 ob 20.00

Kraj: Menza pri koritu- AKC Metelkova Mesto


Nastopajoi:

JANI KOVAI (Ljubljana)
ANA PUPEDAN (Pivka)
MATICE (The Stroj)
ALZHEIMER TRIO (Ljubljana)
SAMO BORIS & DJ D-EZ (Ljubljana, Cerkno)
NEJ SLAPAR (Kranj)

+ draba umetnikih predmetov (zaetek drabe ob 20.00)
Moderator drabe: Jaka Miheli

Dobrodelni prispevek: 1000 SIT

ve >>

objavljeno 09.mar.06

10. marec 2006 v Klub Channel Zero

TIRJE PRAVI DEDCI & GANG OF FOUR
V MRTVO!!!

Intermedijska multi-akcijska interneaktivna zvono-vizualna instalacija >Gang tirih Pravih< slavi rojstvo albuma Poper, domacih (ne)znancev tirje Pravi Dedci in re-aktivacijo tujih znancev Gang Of Four!
---------------------------------------------------------------------
NOVO!NOVO!NOVO!NOVO!NOVO!NOVO!

posebni gost veera - bosanski psiho in pravi dedec iz Tuzle:
DAMIR AVDIC - DIPLOMATZ - solo el.kitara & vokal - V IVO!!!
Damir je slovenski rokenrol publiki znan predvsem po svojem delu
z bendom *Rupa v zidu*, pred dvema letoma pa je izdal solo album
*Od trnja i zaoka*, ki je izel pri zalobi *Sluaj najglasnije
Zdenka Franjica*. Nastopa sam z elektrino kitaro in silovito interpretacijo
istih, nebruenih ljubezenskih pesmi.
Komad "Diplomatz" je bil eden od hitov Radia Student in mree Cross Radio
v letu 2005.

 

objavljeno 09.mar.06
Koncert Ruins Matador prestavljen!!!

Za etrtek, 9.3. napovedani koncert Ruins Matador in Deca Debilane je zaradi bolezni v ansamblu Ruins Matador prestavljen.
Koncert se bo zgodil v sredo 15.3. v klubu Channel Zero .

Prosimo za intenzivno razirjanje te informacije.
23.mar.06
Novi koncertni datumi:

Alzheimer Trio, Bast, Problemlo Orchestra in Ruins Matador - Ve->
23.mar.06
Promocija albuma >Poper<

Klubska promocija tirih Pravih Dedcev se bo zgodila v petek 10.3.06 v klubu Channel Zero. Pojavljajo pa se e prve recenzentske reakcije: www.radiostudent.si/article.php?sid=8300
23.mar.06
Festival za Novogradnjo

Komaj je za nami uspeni in izdatno obiskani 1. Festival za Novogradnjo, e potekajo priprave na e en festival v podporo vsestranskemu umetniku Daniju Kavau. 2. Festival se bo zgodil 17.marca v Menzi pri koritu, nastopali pa bodo: Jani Kovai, Ana Pupedan, Matice (The Stroj), Samo Boris & DJ D/Z in Alzheimer Trio & Dani Kava. Pred zaetkom glasbenega sporeda se bo odvila draba umetnikih predmetov.

08.feb.06
Samovar Records, Katamanova zalonika sekcija, predstavlja svojo prvo izdajo: TIRJE PRAVI DEDCI: >POPER<
CD bo mo kupiti v trgovinah preko Dallasove distribucije, v novo-odprti Ploarni Jazz & Blues (tudentovska ul. 5) in pri Dedcih. e jih upate najti.
Cena: malenkost
Iz zakljuka uradnega promocijskega gradiva:
In evo ga - po obotavljivem spoetju, sosledju skrivnostnih dogodkov in epcu nore sree je na plano primeikal POPER. Zdrav in il - skoraj popoln. Pripravljen, da vam zleze v nos! Ve->

08.feb.06
1. FESTIVAL ZA NOVOGRADNJO!
Pozor, pozor! Zbiramo se vkup v pomo in podporo Daniju Kavau, izjemnemu vsestranskemu ustvarjalcu in neutrudnemu borcu, ki ga je usoda nedavno vrgla na invalidski voziek.
V Menzi pri koritu (AKC Metelkova) bodo v ta namen v petek, 17.2. nastopali Marko Brecelj, oambo oet Workestrao, Ruins Matador, Bast in MM Checkman. Ves izkupiek od prodanih kart gre za stroke gradnje prizidka k Danijevi domai hii, ki bo Daniju omogoal samostojno gibanje in delovanje. Ve->

25.jan.06
I zbor Cross Radia za top 25 singlov leta 2005
Finale izbora za Cross Radio lestvico glasbenih singlov leta 2005 je potekalo minuli vikend na 10 radijskih postajah v ivem programu in z neposrednimi javljanji Cross Radio redakcij s celotnega Cross Radio teritorija. Ve >>
25.jan.06
5. obletnica Cross Radia
Cross Radio mrea v zaetku februarja slavi 5. obletnico neprekinjenega delovanja, do sedaj pa je bilo realiziranih preko 220 oddaj, ki so po celem ex-yu podroju distribuirale novo glasbo, Ve >>
25.jan.06
Udeleba na festivalu Club Transmediale v Berlinu
Matja Manek je povabljen na sodelovanje na javni tribuni v okviru festivala Club Transmediale, ki poteka v Berlinu od 3. do 11.2.06 in ki je eden najpomembnejih tovrstnih festivalov na svetu. Javna tribuna z naslovom Interlace, bo potekala v petek Ve >>
  • JEAN-LUC GUIONNET (Francija) - solo recital za cerkvene orgle
    Sobota, 8. 9. 2012 ob 20.00 @ Cerkev Sv. Jakoba v Ljubljani

     Copyright <-Kataman->, Kulturno-umetniško društvo Kataman                                                                                       by korporacija & co.