Kataman
Novice Info Booking & promotion Dogodki Izdaje Avdio video Foto Press Povezave Newsletter English
  • JEAN-LUC GUIONNET (Francija) - solo recital za cerkvene orgle
    Sobota, 8. 9. 2012 ob 20.00 @ Cerkev Sv. Jakoba v Ljubljani

Kataman

Objavljeno 21.maj 08

31.5.; Channel Zero:

XAVIER VAN WERSCH - v okviru Festivala Pomladi
(BVHaast Records, esc.rec., NL/H)

Genialni inovator in divji krotilec analognih elektronskih zvočil se bo na svojem prvem samostojnem nastopu v Ljubljani predstavil z udarnim solo setom, ki je bil med drugim eden od vrhuncev letošnjega festivala Club Transmediale v Berlinu.

Xavier van Wersch (BVHaast Records, esc.rec.) s svojim edinstvenim set-upom analognih elektronskih mašin v danem času in prostoru ustvarja fizično in organsko elektronsko glasbo. Glavni element njegovih kompozicij, performansov in instalacij so kompleksne povratne zvočne zanke, ki ji umetnik vzpostavlja predvsem s pomočjo pokvarjene ali self-made elektronske šare. V teh postavitvah van Wersch raziskuje razmerje človeka/stroja do nadzora/kaosa.
Kljub akademskemu zvenu gornjega odstavka pa Xavierjev živi nastop ni niti najmanj akademski. Znanstvena predpriprava mu omogoči to, da je njegov živi nastop izjemno fizičen, neposreden, ritmičen, dinamičen, vizualno atraktiven in zvočno presenetljiv. Vse to je Xavier v polni formi in ob navdušenju publike prikazal na lanskem Ultrahang festivalu v Budimpešti in letošnjem Club Transmediale festivalu v Berlinu.

Van Wersch je glasbeno pot začel na Nizozemskem z ukom klasične violine in klavirja, že v najstniških letih pa je kreativno izraznost začel dopolnjevati z elektronskimi eksperimenti. Študij je nadaljeval na Royal Conservatory v Den Haagu, kjer je študij sonologije zaključil z diplomskim delom Odysseia, ki je bilo kasneje vključeno na kompilacijo kompozicij najuspešnejših študentov v zgodovini tega študija "His Master's Noise - Institute of Sonology". Tam se pojavlja skupaj z velikani avantgardne glasbe, kot so Iannis Xenakis, Edgar Varese in György Ligeti.
Poleg abstraktnejših, hrupnejših projektov, ki jih izvaja pod polnim imenom, se pojavlja v svetu ritmične elektronske glasbe pod psevdonimom "xaf", pod katerim je objavil nekaj komadov pri nizozemski breakbeat založbi Fluff Girl Wax in kasneje še pri esc.rec.
Van Wersch je tudi zvočni dizajner in ustvarjalec glasbe za teater, med drugim za Nederlands Dans Theater, The Poni Collective in Icelandic National Ballet/Maska Ljubljana, s predstavo "We are all Marlene Dietrich" smo ga videli tudi v ljubljanski Stari elektrarni. Van Wersch je tudi direktor in ustanovitelj organizacije re.Bug, ki producira ter podpira projekte na sečišču umetnosti, tehnologije in ekologije.

  • JEAN-LUC GUIONNET (Francija) - solo recital za cerkvene orgle
    Sobota, 8. 9. 2012 ob 20.00 @ Cerkev Sv. Jakoba v Ljubljani

     Copyright <-Kataman->, Kulturno-umetniško društvo Kataman                                                                                       by korporacija & co.