Kataman
Novice Info Booking & promotion Dogodki Izdaje Avdio video Foto Press Povezave Newsletter English
  • JEAN-LUC GUIONNET (Francija) - solo recital za cerkvene orgle
    Sobota, 8. 9. 2012 ob 20.00 @ Cerkev Sv. Jakoba v Ljubljani

Kataman

Objavljeno 12.september 08

Nedelja, 5. oktober ob 21.00 v Menzi pri koritu

KAMMERFLIMMER KOLLEKTIEF (Staubgold / DE)

Meditativne, cineastične zvočne pokrajine s tek-tonskimi pretresi in vulkansko aktivnostjo
Nedelja, 5.10. ob 21.00 v Menzi pri koritu / AKC Metelkova; vstopnina: 6eur
>Vse tukaj so nebesa, toda drugačna od izvornih. Ptice v višavah se obešajo na različne vrste zračnih tokov z glavami obrnjenimi navzdol, da se ne bi pomešale. Sonce sije, ampak - saj pravzaprav ni sonce: to je vendar mesec! Kdaj le je padla noč?< Dietmar Dath, iz spremne besede k albumu Cicadidae
Edinstvena glasbena združba Kammerflimmer Kollektief iz plemenite skupnosti Staubgold (Ekkehard Ehlers, No Neck Blues Band, Mapstation, Thilges 3, Autistic Daughters,...) se pri nas premierno predstavlja v svoji koncertno utečeni >trio< inačici:

Thomas Weber (električna kitara, elektronika)
Heike Aumüller (harmonium, vokal, sintetizator, tolkala)  
Johannes Frisch (kontrabas in tolkala)


Kammerflimmer Kollektief je v sredi 90-ih v Karlsruheu zasnoval Thomas Weber. Sprva samostojni eksperimenti z mešanjem novodobnega jazza in elektronike s pop strukturami so postopno preraščali v skupinski projekt z naraščajočim deležem organskega muziciranja in improvizacije. Pri kreiranju prvega albuma "Maeander" so se Webru pridružili Johannes Frisch na kontrabasu, Dietrich Foth na saksofonih, Heike Wendelin na violini, Michael Ströder na bobnih in Anne Vortisch na sintetizatorjih. Takole so rezultat recenzirali v reviji The Wire: "Instrumentalne dronaže & centralno-evropski violinski in pihalski izbruhi. Neka vrsta evropskega "down home NoWave"".
Leto 2003 je bilo za kolektiv prelomno - njihov četrti album "Cicadidae" je namreč izšel za ugledno neodvisno založbo Staubgold, ki je kolektivu dala ustrezen in zaslužen promocijski pospešek ter ga umestila v sam vrh mednarodnih tokov nove glasbe.

Leta 2005 je sledil izjemni album "Absencen", temu pa še dva 12-inčerja z remixi skladb z albuma Absencen, seznam raznovrstnih remikserjev (Jan Jelinek, Aoki Takamasa, NÔZE ,  David Last, Radian, Secondo, Lump, Sutekh) pa priča, kako na široko je zavel vpliv Kammerflimmer Kollektief.
Kolektiv je od leta 2002 prehajal skozi različne spremembe v ekipi, takrat pa se je izoblikovalo tudi jedro današnje postave v kateri sta poleg Webra še Heike Aumüller in Johannes Frisch. Od leta 2004 se je trio različica tudi vse bolj uveljavljala na koncertnih odrih, kjer je skozi improvizacijo in spontane interakcije nastajal tudi material za zadnjo ploščo Jinx, kjer sta triu pomagala še kitarist Martin Siewert (Trapist) in violinist Harald Kimmig.

V tej postavi in v popolni formi se Kammerflimer Kollektief premierno predstavlja tudi v Ljubljani!

O zadnjem albumu Jinx (Staubgold, 2007) so rekli:
>Še ena doza briljance s strani nekronanih kraljev nemške glasbene scene. Težko je najti bend z bolj globokimi meditativnimi in razpoloženjskimi kvalitetami kot je Kammerflimmer Kollektief. Jinx je njihov nedvomno najmočnejši dosežek dosedaj. Njihova mešanica jazza, improvizacije, Popol Vuh/Cluster/Amon Duul inspiriranega krautrocka in novodobne elektronike deluje čedalje močneje od njihovega prvega albuma Maander dalje.< Stephan Bauer, Foxy Digitalis

>...na podoben način nemški bend Kammerflimmer Kollektief povzroča medžanrske trke, le da jih oblikuje v kratke in precizne kompozicije. Prav elegantni so v svojih kontradikcijah - nekje med toplimi odtenki zvočnih pokrajin Daniela Lanoisa in insektoidnim migotanjem evropskega free jazza.< Ben Ratliff, New York Times

>Verjetno si ni lahko zamisliti glasbe, ki je težka, a ne zatežena, sproščena, a še vseeno resna, sladka, a ne osladna, spontana, vendar ne impulzivna, utesnjena, ampak ne nevrotična, polna, a hkrati polna praznine, na videz preprosta, a zelo delikatna, ter potepuška, a še vseeno prašna in zaležana. Malce lažje pa si je zamisliti najboljšo tovrstno glasbo, saj se nam kot na pladnju ponujajo nemški improti, Kammerflimmer Kollektief.< Tadej Droljc, Radio Študent

http://www.kammerflimmer.com                  http://www.myspace.com/kammerflimmerkollektief
http://www.kataman.org

  • JEAN-LUC GUIONNET (Francija) - solo recital za cerkvene orgle
    Sobota, 8. 9. 2012 ob 20.00 @ Cerkev Sv. Jakoba v Ljubljani

     Copyright <-Kataman->, Kulturno-umetniško društvo Kataman                                                                                       by korporacija & co.