Kataman
Novice Info Booking & promotion Dogodki Izdaje Avdio video Foto Press Povezave Newsletter English
  • JEAN-LUC GUIONNET (Francija) - solo recital za cerkvene orgle
    Sobota, 8. 9. 2012 ob 20.00 @ Cerkev Sv. Jakoba v Ljubljani

Kataman
Novice

objavljeno 09.mar.06
JAMIE LIDELL
- live!

Prva duša nove muzike - končno v Ljubljani!


5.maj 06 - Menza pri koritu / AKC Metelkova

http://www.jamielidell.com
>Vmesni člen med elektronsko shizo-norostjo tipa Aphex Twin in iskrenim, ekspresivnim >soul-manom< tipa Marvin Gaye, ali Sly Stone.<

Če bi dušo glasbe zgodnjih 60-ih zapakirali v časovno kapsulo, jo zarotirali čez polovico vesolja in jo priklicali  nazaj iz leta 3000, pa še vedno ne bi zvenela tako čudaško in futuristično sveže kot zveni tole.
iDJ

 >Predstavljate si da bi Prince produciral Otisa Reddinga na zgodnjem rave-partiju v industrijski hali.<
Blues And Soul

>Ta ustvarjalec pokriva vse faze soul glasbe od 60-ih dalje. S tako močnim in raznovrstnim izrazom, pa se mu vloga predanega častilca prilega ravno toliko kot vloga norega znanstvenika.<
The Observer

JAMIE LIDELL (Warp, Berlin) - live
PABLO FIASCO (London) - live video

Podpora:  DJ ko0 (rx:tx, Ljubljana)

Petek, 5. maj 2006 ob 22.30

Menza pri koritu, AKC Metelkova

Vstopnina: 2500 SIT; 2200 z rezervacijo na info@kataman.org

JAMIE LIDELL - Prva duša nove muzike; Soul za nove generacije - končno pri nas!

Jamie Lidell, v Berlinu živeči britanski >soul< vokalist in elektronski eksperimentator, je z lanskoletnim albumom (Multiply, založba Warp Records), dokončno izvršil svojo dramatično preobrazbo iz gumbe vrtečega laptop izvajalca v polnokrvnega, eksplozivnega performerja, ki skozi svoje ustvarjanje oživlja duha starih velikanov soul glasbe, pri tem uspeva delovati skrajno futuristično.      

Ta preobrazba je trajala približno 3 leta - vse odkar je Jamie začel šokirati občinstva širom sveta s svojimi izvenkategornimi živimi nastopi, na katerih ne manjka ne bliščave >Funkadelic< ekstravagance, ne avantgardnih elektronskih zvokov in kompozicij. V teh letih je Jamie predstavljal glavno atrakcijo na vseh pomembnejših festivalih nove glasbe - od barcelonskega Sonar Festivala dalje. Serija veličastnih nastopov Jamiea Lidella skupaj z orkestrom London Sinfonietta, pa je razprodal nekatere od najpomembnejših koncertnih kapacitet - stadionov, dvoran in teatrov v Evropi.

Kot performer brez primere na današnjem prizorišču, si je Jamie nabral tisoče privržencev od Belfasta do Tokia. Po mnenju številnih medijev ima Lidell najbolj samosvoj in osupljiv živi performans v sceni neodvisne glasbe v tem trenutku.  Recenzenti pa tekmujejo v osupljivih primerjavah in superlativih: > . pretresljiv, drob tresoč nastop.<, >.čista, potresna moč<, >.iskriva, blesteča predstava blazneče glasbene in fizične energije.<

Njegov živi nastop je kratko malo jemlje sapo  - skladbe gradi v živo, v realnem času s svojo izjemno sposobnostjo obvladovanja zvočnega vzorčenja (sampling) in zankanja (looping) in s temi tehnikami  plasti svojega vokala mimogrede sestavlja v kompozicije, ki včasih zvenijo kot mutirane >beat box< mojstrovine, drugič pa kot prave >soul< klasike. Prisostvovati Lidellovemu nastopu pomeni biti priča popolni veščini obvladovanja glasbene tehnike na eni in čisti spontani kreativnosti na drugi strani.   

Poudariti pa je treba, da nastop Jamiea Lidella ni popoln brez vizualij maestra Pabla Fiasca, otroka londonskega filmskega >undergrounda<. S pomočjo vrste samplerjev, kamer, projektorjev in drugih elektronskih naprav, ter mask in kostumov - skupaj z Lidellom snemata, režeta, vzorčita in manipulirata zvok in sliko hkrati ter celotno predstavo zvrtinčita kalejdoskopski audio-vizualni orkan. 

Nekateri Lidella poznajo še po njegovem delu v projektu Super_Collider, techno-funk trash duetu, ki ga je Jamie osnoval skupaj s Cristianom Voglom, nekaj pa se jih bo spomnilo tudi njegovih zakajenih barskih vokalov v Big Band projektu Matthewa Herberta, kjer je v živih nastopih - igrali so tudi kot spremljevalni bend na turneji Bjork  -  igral vlogo frontmana.

Toda šele na albumu Multiply je Jamie Lidell končno prevzel vse ustvarjalne niti v svoje roke - kot vokalist, avtor glasbe in besedil ter producent. Po selitvi v kreativno gnezdo Berlina na prelomu tisočletja, se je Jamie hitro vkopil v tamkajšnjo ustvarjalno klimo. Predvsem je bilo odločilno njegovo druženje s kanadskim glasbenikom Mocky-jem, ki muj e bil v veliko pomoč pri ustvarjanju albuma

Multiplyje poklon soul glasbi, vozlišče različnih glasbenih stilov, ki je prepleteno z melodičnimi motivi soula,  medene harmonije balad in funkovskih vložkov pa so prepojene s surovo energijo in gorečimi emocijami. Multiply je rezultat intenzivne retrospekcije, s katero je Lidell  - med kopanjem po preteklosti-  uspel hkrati skovati nekaj novega, svežega in poživljajočega. 

"Tisto kar manjka današnji elektronski glasbi," samozavestno zagotavlja Jamie Lidell,"je le preprosta, dobra pesem, ki ne skuša ničesar dokazovati, še manj pa tekmovati v sonični vesoljski dirki."

"Music for a little living and a little loving."

www.jamielidell.com
www.warprecords.com -> jamie lidell
www.kataman.org

  • JEAN-LUC GUIONNET (Francija) - solo recital za cerkvene orgle
    Sobota, 8. 9. 2012 ob 20.00 @ Cerkev Sv. Jakoba v Ljubljani

     Copyright <-Kataman->, Kulturno-umetniško društvo Kataman                                                                                       by korporacija & co.